Cok fazla yer kaplamayan bir hoya. Uzerinde bol cilleri ve oldukca sivri uclu, koyu renkli bir yapragi var. Yapraklarin uzunlugu 1,5 cm civarinda, eni ise 1,5-2cm arasinda. Sarkici olarak buyutulmesi, en uygun yetistirilme sekli.
Bej renkli, geriye cekik korollasi ve merkezinde kirmizi ve sari renkler olan beyaz koronasi ile ilginc ciceklere sahip. Her cicegin buyuklugu 2 cm civarinda ve bir cicek sapinda 30 tane cicek bulunabiliyormus. Belli belirsiz, hos ama tanimlamasi zor bir kokuya sahipmis ve cicekleri 5 gun kadar dayaniyormus.
Herkesin ortak gorusu, gelismesi oturana kadar sorun olabilen, ancak bir kez gelisim tamamlaninca hizla buyuyup, zengin bir goruntu olusturan bir tur oldugu. Bogum aralarindan cikan havai kokleri, bulabildigi, yapisabildigi her yere tutunuyor. Bu yuzden de agac kutuklerine, yosun bloklarina yerlestirilip hos bir gorunum elde edilmesi de mumkun oluyor. Terrarium'lar icin tercih edilen turlerden biri...
Kutuk ya da yosun bloklarina dikilecek ise, dikkat edilmesi gereken sey nem ve sulama.. Bu ortamlardaki su her yandan buharlasip suyu cabuk kaybedecegi icin, bitkinin kurumamasi icin sIk sIk spreylemek veya sulamak gerekiyormus. Cunku susuz kaldiginda yapraklar burusup dokulmeye, uc surgun kurumaya basliyormus.
Daha zengin bir gorunum icin, birden fazla celigi ayni kucuk saksiya dikmek oneriliyor. Sarkici olarak kullanimi yaygin, ama dogadaki tercihi destek uzerine tirmanmak. Burada destek derken genelde hoyalarda kullanilan cubuk ya da cember destekler degil de agac kutukleri, totemler, yosun bloklari vs.
Bu turun cok sIg kokleri varmis. Bir yetistiricinin curtisi'yi alir almaz uyguladigi bir yontem, bitkiyi saksisindan cikarip, alttaki topraginin yarisini bosaltmak ve saksinin yarisini leca (genlestirilmis kil) ile doldurup bitkiyi yeniden dikmek olmus. Bu epifik bitki islak tabandan nefret ediyormus. Ayni zamanda egrelti otu kutugunde de iyi gelisim gosteriyorlarmis. Bazi yetistiriciler, egrelti otu liflerini galvaniz tellerle sararak olusturduklari bloklari (doner kebap gibi) kullaniyorlarmis bu tip destek icin.
Nasil mi yapiyorlarmis? Egrelti otu - fern- liflerinin etrafi galvanizle sariliyor, sIkIca paketleniyor ve tabana gelindiginde, tel U seklinde de birkac kez bukulerek liflerin yeri yere dokulmesi onleniyor. En tepeye de asmak icin yeniden U seklinde tel geciriliyor. Koklenmis celikler, spagnum yosunu ile en tabana oturtulup, etrafi ag sekildeki plastiklerle dusmesi onleniyor. plastik aglar, plastik tavuk kumesi telleri vs malzeme olarak kullanilabiliyor. Boylece celiklerin yukari dogru buyumesi tesvik ediliyormus. Zaman zaman govde, hazirlanan kutuge iple hafifce baglanarak, bitkiye yardim ediliyor ve bir sure sonra bitki delicesine buyuyerek, yardim almadan hazirlanan kutugun etrafini sarmaya basliyormus. Ust kisma icinde osmocote gibi sivi besin olan bir plastik poset konuluyormus, ve bu posetten liflerin arasina bitki sulandikca besinin de damlamasina izin veriliyormus. Bu yontemle yillarca guzel bir sekilde bakilmasi mumkun oluyormus. Ayni yontem Hoya imbricata'larda da cok ise yariyormus. (Arayip da bulamadigim ve muhtemelen bulmamin imkansiza yakin oldugu hoya...)
Isikli ortami tercih etse de isik konusunda cok secici bir tur degilmis. Ancak cesitli kaynaklarda yaptigim arastirmalar gosteriyor ki, ciceklerini cok fazla gorebilen olmamis. Bazi yetistiriciler curtisii nin kis aylarinda serinde ve nispeten kuru kalmaya ihtiyaci oldugunu, ve saksisina bir miktar kirec ilave edilmesinden, ve son derece sig olarak dikilmesinden hoslandigini belirtmisler. Belki cicek actirmanin kucuk puf noktasi bu onerilerin icinde bir yerlerde gizlidir. Kimbilir.
Gelelim benim zilliye.. Henuz aldigim gunku mini saksisinda, aldigim gibi duruyor. Yapi markette gorunce delirerek, ve ciglik atarak alip arabaya attigim bir tur idi bu. Kiyip da saksisini degistiremedim henuz. Cunku geldiginde, yapi marketin uygun olmayan bakim kosullarindan kalma stresi vardi bitkinin. Butun uc surgunler kurumaya yuz tutmustu. Once onlar temizlendi. Zorla tutturulmaya calisildigi plastik merdiven kaldirildi, dallar ozgur birakildi salkim sacak... Sulama rejimini ayarlamadan once iyice kurumasi beklendi (torprak vicik vicikti). Kendini toparlama belirtileri basladiginda ise kis ayi gelmisti, dokunmaya kiyamadim...
Kenarlardan yapissin istedigim icin ona mini bir toprak saksi altim. Asmayi dusundugun icin de saksinin cevresini saran bir tel cerceve... Simdilik toprak saksinin icinde, orijinal plastik saksisi icinde duruyor ama goruntusu benim istedigim goruntuye sahip :) Ufak bir operasyon gerekecek gercekten istedigime ulasmasi icin. Bahara cok kalmadi... Ustalarin onerilerine uyarak saksi degisimi yapacagim... Bakalim sonrasi ne olacak... Bicirik'in su andaki hali: (Geldiginden beri henuz ciddi bir gelisme kaydetmedi, sadece yapraklarin goruntusu daha canli ve havai koklerde artma olmaya basladi. Boyutlarda bir degisiklik yok)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder