14 Kasım 2012 Çarşamba

Hoya meliflua

Filipinlere ait tirmanici tur. Damarlari gorunmeyen, cok temiz gorunumlu kalin sukulent yapida yapraklari var. Yapraklar koyu yesil ve oldukca kalin. Bu tur zaman icinde nispeten buyuk bir bitki haline gelebiliyormus. Tirmanici olarak, saksilarda yetistirilebiliyor. Kirmizimsi turucuncu renkte cicekleri, koyu nektarlar uretiyormus.

Hatta ismi de bu nektar uretme ozelliginden geliyor. 'Mellis' bal ve 'fluo' akmak demek latincede... Yani bir anlamda, nektar damlatan anlamina geliyor ismi. Filipinler'de bu bitki Haziran ayinda cicekleniyor ve her cicek obegi 10-20 cicekten olusuyor. Yapisi itibari ile Hoya fraterna'ya benziyor ve kimi zaman kucuk fraterna olarak adlandiriliyor. Bu turun, daha uzun daha dar yaprakli Hoya meliflua ssp fraterna isimli bir alt turu de bulunmaktadir.


2009 yilinda sahip oldugum bu turun yavas buyuyen bir tur oldugunu soyleyebilirim. Hala bir karis boyu var! Ciceklenme boyuna gelmesine cok var daha.. Ve anladigim kadari ile ciceklenmesi guc bir tur. Cicegin orta kismi, urettigi nektar sebebi ile kestane rengi halini aliyormus. Cicekleri uzun sure dayaniyor ve cikolata gibi kokuyormus.

Bu turu yetistirenlerden derledigim, yetistirme puf'lerine gelirsek:

- Tirmanmak yerine sarkititilmayi tercih ettigi belirtilmis.
- Bir kere tuttuktan sonra guclu bir tur imis. Kisa sureli don olaylarini bile tolere edebiliyormus.
- 1:1:1 yosun, perlit ve orkide topraginda yetistirilebiliyormus. Cok kalin sukulent yapidaki yapraklari sebebi ile cok SIK sulama istemiyormus. Toprak cok islak kalirsa curumeye yol actigindan, hizli drene olan bir karisim kullanilmasi oneriliyor.
- Yapraklari cok uzun sure bitki uzerinde kalabiliyormus
- Gubreleme, ayda bir, yavas salinimli olmasi oneriliyor.
- Isik istegi, yari golge veya direkt olmayan gunes isigi. (Gun icinde aydinlik bir alanda). Ciceklenme ancak bu kosullar altinda olabiliyormus






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder