21 Kasım 2013 Perşembe

Hoya campunalata

Sumatra'ya ozgu bu tur 1826 yilinda Blume tarafindan tanimlanmistir. Ismini ciceklerinin seklinden alir.  Hoya cysiantha ile ayni bitki olup olmadigi konusunda tartismalar vardir ancak iki turun orijinleri farklidir.

Yapraklar, koyu yesil, ince dokulu, ice dogru ice gomuk damarlara sahiptir ve yaprak kenarlarinda hafif gamzeler vardir. Cali seklinde buyur, yaprak boylari 10-13 cm ve genisligi 4-5 cm kadardir.

Canak sekilli cicekleri, bir obek icerisinde 10-15 ayri cicekten olusur. Narenciye kokulu, krem renkli 2 cm buyuklugundeki ciceklerinin arka yuzeyinde pembe/morumsu bir cizgi vardir. Belirgin bir nektar olusumu gozlenmez. Direkt olmayan bol isik ister ve surekli neme ihtiyac duyar. Bu tur icin akilli saksi (selfwaterin pot) onerilir.

Zira dogada yagmur ormanlarinda, kayaliklarin arasinda, agac kutuklerinin icinde, ustunu yagmur ormanlarinin orttugu jungle tabaninda, akarsudan birkac metre otede gelisir. Baska bir yerde bulunmadigi goz onune alinirsa, bu cok yuksek nemlilik ihtiyacinin bir gostergesi olarak dusunulebilir.

Cicekleri acilmis parasutlere benzer. Tirmanici olmayan, cali-tipte bir hoyadir ve hafif nemli topraklardan hoslanir. (Tamamen kurumaktan veya cok islanmaktan hoslanmaz) Ayni zamanda gercekten sicak ve nemli havayi sever. (Gece sicakliklari 15C'nin altina dustugu zaman, olgunlasmis tomurcuklarini dokmeye baslar). Bir kolleksiyoncu ortalama sicakligi 30derece olan bitki serasinda bu bitkinin halinden memnun gelismekte oldugunu ifade etmistir. Eger bu bitki icin yeriniz ve uygun kosullariniz varsa mutlaka kolleksiyonunda olmasi gereken bir turdur.

Kolleksiyoncular bu turun koklenmesinin zor oldugundan bahsetmektedirler. Bir kolleksiyoner bir sonraki sefer, koklendirmek icin, koklendirme akvaryumunda, yumurta kutusu ustune, ilik su seviyesinin hemen uzerinde celigin boylu boyunca yatirilarak deneyeceginden bahsetmistir (bazi gozleri spagnum yosunununa sarilmis sekilde). Genellikle bu sekilde yatirilan celikler hava ve su koklerini delicesine olustururlar. Kolleksiyoncu bu turu bu sekilde celiklemeyi deneyerek, en azindan 1-2 yapragini uzerinde tutmayi basarabilmeyi ummaktadir. Denedigi bir onceki seferlerin 90%'inda, ortamdaki neme ragmen (akvaryum ve spreylemeye ragmen) yapraklar 1 gun icinde kahverengiye donerek ölmüs ve dusmustur. Denemelerde yorulmus olmasina ragmen tum gucunu Maximum Nem icin kullanarak, sansini dondurmeyi deneyecegini soylemektedir.



20 Kasım 2013 Çarşamba

Hoya kerrii (#5)


Hoya kerri, en cok bilinen ve en cok sevilen turlerden biri olsa gerek… Oysa hakkinda arastirma yaptigim zaman, bol bol satis sayfalari, siteleri vs bulunan bu turun bakimi hakkinda fazla bilgiye rastlamadim… Bu kadar bilinip sevilmesi mi goz ardi edilmesine neden oluyor acaba?

Hoya kerrii guney-dogu Asya'ya ozgu epifik bir turdur. Ingiliz fizikci ve botanikci, ayni zamanda kolleksiyoncu Arthur Francis George Kerr'in ardindan ismini almistir. 1910 veya 1911 yillarinda, Arthur Francis George Kerr tarafindan, Chiang Mai'nin batisindaki, denizden 390 metre yukseklikteki Dou Suthep daglarindan (Kuzey Tayland) alinan bir ornek Kew Bahcelerine goturulmustur. Bu ornek daha sonra 1911 Agustos'unda ciceklenmis ve dogadan toplanmis ornek olarak ilk kez William Grant Craib tarafindan tanimlanmistir.

Bitkinin orijini Guney Cin, Vietnam. Laos, Kambocya, Tayland ve bir Endonezya adasi olan Java'dir. Dogada 4 metre yukseklige kadar buyuyebilen, govdesinin kalinligi 7 mm ye ulasabilen, tirmanici bir bitkidir. Kalp seklindeki yapraklari 6 cm genisliginde ve 5 mm kalinligindadir. Yetiskin bitkiler 5 cm capli top seklinde, 25 kadar cicekten olusan cicek obeklerine sahiptir. Kirmizimsi kahverengi renkli nektar damlaciklari uretirler.. Kokusuz ya da cok hafif kokuludur.

Kalp seklindeki yapraklarindan dolayi kimi zaman "Sans-kalbi" (Lucky-heart) olarak da bilinir ve ozellikle Avrupa'da sevgililer gununde satisa cikar. Ancak bu donemde satisa cikarilan bitkiler, genellikle tek bir yapraktan olusmakta, kaktus - sukulent bitki gibi satilmaktadir.


Bu yapraklarin koklense de her zaman filiz vermemektedir. Eger alinan ve dikilen yaprakta, tesadufen bir miktar govde parcasi kalmis ise, kimi zaman uzun surede de olsa filizlenmektedir, ancak normal celiklerden yetistirilen bitkilere kadar verimli olmadigi soylenmektedir.

Hoya kerrii ilk baslarda yavas gelisim gosterse, bir kez kok gelisimi tamamlandiginda, hizli buyumeye baslar ve genellikle cok alana ihtiyac duyar. Yine de bazi hoya turlerine gore daha yavas buyudugunden, nispeten kontrol altinda tutulabilir. Kalin yapraklari kimi zaman 9-12 cm uzunluguna ve 7-9 cm genisligine ulasir. Yapraklarin ust yuzeyi koyu yesil, alt tabakasi daha acik renklidir. Her gecen gun piyasaya cikmakta olan alacali yeni varyeteleri ve hatta tuylu yapraklilari bile vardir.

Cicekler disa donuktur, petalleri beyaz / mat pembemsi renkte olup, daha koyu pembe/kirmizi renkte koronaya sahiptir. Her cicegin buyuklugu yaklasik olarak 1,5 cm'dir ve bol miktarda turuncumsu/kahverengimsi nektar uretir. Her cicek obeginde 15-30 kadar cicek bulunur. Cicekler yaklasik 2 hafta kadar dayanir ve hafif kokulu ciceklerinin kokusu kloru andirir. Ciceklenmek icin koklerinin saksiyi kaplamasini ister ve kok gelisimi bir kez tamamlandigi zaman duzenli olarak ciceklenir. Ciceklendikten sonra kalan cicek saplari koparilmamalidir, zira ayni cicek saplarindan yeniden ciceklenirler.



Tercih ettigi sicaklik, gunduz ortalama 24C, gece ortalama 18C civaridir. Hoya kerrii nispeten serinde buyuyen bir tur olup, soguga toleransi olsa da bulundugu ortam sicakliginin 10C'nin altina dusmemesi gerekir. Kisa sureli olarak daha soguk havaya dayansa da uzun sureli soguga maruz kalmasi halinde, bitki dayanamaz.

Hoya kerrii, mevsimsel olarak kimi zaman kurak zamanlarin oldugu bir habitatta bulunur. Bu nedenle bitkinizin iki sulama arasinda, ozellikle de kis aylarinda, topraginin tamamen kurumus olmasina dikkat etmelisiniz.Bol ve parlak isiktan hoslanir. Direkt gunes isigina maruz kaldigi takdirde yapragin rengi soluklasir. Dusuk isik alimi ve cok fazla su verilmesi, ozellikle bu hoya turunde SIKLIKLA problemlerle sonuclanir. Ozellikle de Islak toprak bu bitkinin hizla bozulup ölmesine neden olur. Ben genellikle iki sulama arasinda, topragin 1-3 cm derinlige kadar olan kisminin kurumasini bekliyorum.

Epifit oldugu icin ve kuru tarafta kalmayi sevdigi icin, hoya kerrii cok iyi drenaji olan, bol gozenekli bir  buyume ortamina dikilmelidir. Bu buyume ortami, bitkinin koklerinin nemle temas etmesini saglayacak kadar da su tutabilmelidir. Ozellikle bu tur islak tabandan hic hoslanmaz ve sulama fazla oldugunda hemen kok curugu ile sonuclanir. Yurt disindaki hoya yetistiricileri bu turu genellikle sadece parcalanmis hindistan cevizi kabuguna veya hoya bitkileri icin hazirlanmis ozel karisimlarda buyuturler.

Elimdeki yetistirme ortamini birkac kez degistirerek en sonunda hoslandigi bir karisim hazirlayabildim ben bu tur icin. Diger hoya karisimlarima gore daha gevsek bir toprakta tutuyorum. Karisimin cogu orkide karisimi, cocopeat ve az miktarda spagnum yosunundan olusuyor. (Torf hic kullanmadim). Ayni zamanda taban kismina 5-6 cm kalinliginda iri cakil yerlestirdim boylece altinindaki su birikimini, islak ayak sorununu cozmeye calistim… Su anda keyfi yerinde ve hizla buyumeye devam ediyor…

Az miktarda yavas salinimli besin ilavesi buyume konusunda avantaj saglar. Ayrica orkide besini gibi bir sivi besinin de duzenli olarak verilmesinden hoslanir.

Kalin ve sukulent yapraklari sayesinde, kurak ve ruzgarli kosullara nispeten dayanir. Eger dis ortamda bakimakta ise, sicak ve kuru veya ruzgarli gunlerde eger yeterli su verilmemisse, yapraklarda kirisikliklar gozlemlenebilir. Bu kirisikliklar, bitkinin sulamaya ihtiyaci oldugunun bir isaretidir.

Diger hoyalar gibi, hoya kerrii de govde celiklerinden kolaylikla uretilebilir. Celik alinirken, salgilanan yapiskan-beyaz sivi zehirli oldugu icin dikkat edilmelidir. Celiklerin kolayca koklenebilmesi icin en az iki adet goz olmasina dikkat edilmelidir. Alinacak celikler yari-olgunlasmis (cok taze veya cok odunsu olmayan) govde kismindan olmalidir.

Hoya kerrii ozellikle unlu bit'lerin cok tercih ettigi turlerdendir. Ozellikle yaz aylarinda, SIK kontrol edip, eger bir bulasma varsa hemen onune gecilmelidir.

Cesitli hoya kerrii varyeteleri:















15 Kasım 2013 Cuma

Yer Mantari: Hoya Bella

Hoya'lar insani sasirtmaya her daim devam ediyorlar… Kimi hoyalar, metrelerce surgun ve yapraklarla dolup tasarken, bizleri bunu artik daha nereye sardimsam diye kara kara dusunmeye sevk edip, ustune ustluk ciceklenmezken, kimi yeni celikler supriiiiz diye guzelliklerini ayaklarimiz altina serebiliyorlar.

Yeni koklenmis bu hoya bella celigindeki tomurcugu gordugumde, acacagina hic ihtimal vermemistim. Zira, celigin bu tomurcugu besleyecek kadar guclu oldugunu dusunmuyordum. Beni utandirircasina buyumeye devam etti ve bugunku son duruma kadar geldik…

Artik tac yapraklar iyice belirgin, hatta korona'nin sInIrlarini rahatlikla goruyorum. Yakinda olacak sey tahminimce, "cit" "cit" sesleri icerisinde acilmasi olacak. Ilk bella cicegini gormus olacagim boylelikle. Heyecanliyim ve resmen basinda nobet tutuyorum diyebilirim…



Bu da bitkinin tamami… (2,5 cm capli mini saksida)



Shepherdii Tomurcuk

Ilk olarak kis ayinda farkettigim tomurcuk tum kis boyunca hic kimildamadi.. Kisin bile yaprak cikaran shepherdii'nin tomurcugu bir milim bile buyumedi… Bahar ve havalarin isinmasi ile uyanan bitkinin tomurcuklari da hareketlenme gostermeye basladi… Yapraksiz olan bir surgunde olan tomurcuga yeni 2 kardes daha eklendi. Onlar buyurken ben heyecanla beklemeye devam ediyorum. Gun itibari ile tomurcuklarin son halleri:


22 Ekim 2013 Salı

Hoya shepherdii

Hoya shepherdii (Stingbean Hoya) - Hooker 1861





Bu hoya dogal olarak Hindistan ve Çin'in guneybatisinda bulunmaktadir. Sikkim ve Khasia'nin Himalayalar'a bakan bolgelerinde deniz seviyesinden 1000-3000 metre yukseklikte bulunmuslardir. Ayrica guneybati Cin ve Tayland'da da bu ture rastlanmistir.

Bu hoya dar, kalin, uzun ve koyu yesil yapraklara sahiptir. Yapraklar sadece guzel olmakla kalmaz ayni zamanda Hoya ailesi icin pek rastlanan bir sekil degildir. Ana damar gozle gorunebilir. Yaprak kenarlari hafifce ice dogru bukuktur. Yapraklar sirikta asilmis fasulyeleri andirir. Yapraklarinin bu degisik sekli yuzunden Stringbean Hoya (Sirik Fasulyesi Hoyasi) olarak da anilir.

Yaprak uzunlugu 9 cm'e ve genisligi 1cm'ye ulasabilir. Bogumlar arasi degiskendir. 2-5cm uzunlugunda olabilir ve kahverengidir. Gelismis anac bitkiler, daha odunsu bir hal alabilir. Yapraklar govdeden cikabildikleri gibi, gozlerden de belirebilir. Yaprak sapi yesil ve 0.5 cm uzunluguna kadar erisebilir.

Yaprak formu H. wayetii (Kloppenburg) ve H. longifolia'ya (Wallich) benzer ve ozellikle Hoya longifolia ile sIklIkla karistirilir.

Ciceklenme kompaktir. 5 cm capli cicek obekleirne sahiptir ve cicekler yumusak tonlu beyaz-pembemsidir. Bu tur, dur durak bilmeden ciceklenebilir. Tomurcuklar govdenin sonunda, yaprak gozlerinde, yapraklarin arasinda ve yeni buyuyen yerlerden cikabilir. Ayni cicek sapindan defalarca ciceklenebilir. Bu nedenle, ciceklenme bittikten sonra cicek saplari koparilmamalidir.

Bitki odanin golge bir yerine bile konabilir. Gene de ciceklenmeye devam edecektir. H.shepherdii hoya kolleksiyonuna yeni baslayanlar icin bicilmis kaftandir. Uygun kosullar altinda bu bitki oldukca buyuk hale gelebilir. Cok dallanmaz ancak metrelerce uzayabilir. Her yaprak gozunden bir koninin cikmasi olasidir.

Bir cicek obeginde 4-14 ayri cicek olabilir. Her cicegin tac yapraginin etrafinda kivircik beyaz bir hare varmis gibi gorunur. Cicekler oldukca dekoratiftir. Basit gorunumli yapraklarin arasindan oldukca gosterisli cicekler seklinde gorulur. Kultivarlari icinde en estetik gorunumlu olanlardan biridir.

Shepherdii'nin kultivar icerisinde gelistirilmis cesitli hibritleri de bulunmaktadir. H. cv Shepherdell, H.carnosa ve H.shepherdii'nin caprazlamasindan olusmustur, daha genis koyu renkli"fasulye sekilli" yapraklari ve daha koyu pembe cicekleri vardir.

Yetistiricisi Ed Hummel'in gene ayni anaclarin (H.carnosa x H.shepherdii) caprazlamasi ile elde ettigi, Shepherdell'in bir de H. cv Minibelle isimli kizkardesi vardir. H. cv Minibelle'nin cicekleri parlak pembe'den lavanta rengine dogru degisir. Hoya kolleksiyonlarina bu hibrit H.cv Minibelle (IPPS 03531) kodu ile girmis olup, ureticisi Ed Hummel tarafindan esinin ardindan Belle Mini Bumblebee isminden esinlenerek adlandirilmistir.

Cesitli yerlerde H. shepherdii'nin farkli yazilimlarina rastlanir. Ornegin, shephardi, shepardi, shepherdi, shephardii gibi. Bunlarin hepsi yanlistir.

Kimi yerde H. shepherdii'nin, H.longifolia'nin eski ismi oldugu belirtilmis olsa da bu yanlistir. H. shepherdii ile H. longifolia farkli iki turdur. Longifolia daha uzun, daha dar ve daha az etli yapraklara sahiptir. H. shepherdii'nin cicekleri daha kucuktur. Buna ek olarak, cicek obeginin saplari daha kisa ve korona daha duz yapidadir.


Sol:  Hoya longifolia Wall.  – SagHoya shepherdii Short ex Hook.
Kaynak: PstHoyan - Fotograf: Bilinmiyor

Hoya shepherdii cok ozel bakim istemeyen bir turdur. Benim uygulamam, iki sulama arasinda topragin iyice kurumasina izin vermek ve sonrasinda bolca sulamak. Benim icin bu genellikle yaz aylarinda haftada bir kez ve kis aylarinda 10-12 gun arayla sulamaya denk geliyor. Genellikle bahar aylarinda cicek actigi icin sulamada biraz daha titizlenmek gerekiyor. Sicaklik ile ilgili fazla sorunu yok, hatta soguk ile de sorunsuz bir bitki. Bazi kaynaklarda -7C sicakliklara bile dayanabildigi belirtilmis.

Kaynakca: Curtis Botanicak Magazine Vol87 (1861), The world of hoyas-a pictorial Guide by D.Kloppenburg (1999), Short Description Photo by Dale Kloppenburg Forster & DJ Liddle & IM Liddle, The Genus Hoya R.Br as Commonly cultivated in Australia (1999) CM Burton, Hoyas I know and love Atlanta 1981






21 Ekim 2013 Pazartesi

Hoya macrophylla Turleri

Hoya macrophylla
Fotograf: grinmaikl.narod


Hoya macrophylla "Splash"
Fotograf: plumerin


Hoya macrophylla "Snow Queen"
Fotograf: hoyapassion


Hoya macrophylla "variegata"
Fotograf: cactusjungle


Hoya macrophylla "Pot of Gold"
Fotograf: srqhoyas


Hoya macrophylla "White Margin"


Hoya macrophylla "Albomarginata"
Fotograf: zieloneniebo


Bana sorarsaniz, H. macrophylla "variegated", "Albomarginata" ve "White Margin" arasinda pek fark yok. Klonlar kendi aralarinda ufak tefek farkliliklar tasiyabiliyor tabii ki.. Yapragi cevreleyen beyazin miktari veya yapragin kirmizilasmasi gibi. Ornegin yukaridaki H. macrophylla variagated varyetesindeki yapragin yuzeyinde kirmizilanma olusurken, benim kolleksiyonumda sahip oldugum Hoya macrophylla IML1622 nin yaprak yuzeyi kirmizilasmiyor. Gunes isigi aldigi zaman sadece, asagida fotografta goruldugu gibi yapragin etrafini cevreleyen beyaz cercevenin dis yuzeyinde kirmizi bir hat olusuyor.

Hoya macrophylla "variagated" IML 1622


Hoya macrophylla



Hoya macrophylla ismi, hoya siralamasinda iki kez isimlendirilmistir. Uluslararasi Botanik Adlandirma kodlari ayni ture iki isim vermeyi 53.1. madde ile yasaklamistir. 1826 yilinda Endonezya ve Javada bir hoya bulunmus ve Blume tarafindan Hoya macrophylla olarak isimlendirilmistir. Daha sonra Wight'in 1834 yilinda Malezya'da buldugu hoyayi Hoya macrophylla olarak tanimlamistir ancak Hoya macrophylla adi daha onceden kullanilmis oldugu icin, bu hoya daha sonra 1838 yilinda G. Don tarafindan yeniden isimlendirilerek H. latifolia ismi verilmistir. H. macrophylla ismi daha onceden bir hoyaya verilmis oldugu icin Wight'in koymus oldugu isim gecersiz sayilmistir. H. latifolia (G.Don) ve H. macrophylla birbirlerinden farkli bitkilerdir oyle ki ortak ozellikleri bile yoktur. H. macrophylla, H. latifolia (G.Don Wight) daha sonralari 1849 yilinda H. polystachya isimleri birbirlerinin anlamdaslari olarak kullanilmis. 

Gelelim H. macrophylla'nin kendisine. H. macrophylla Endonezya, Borneo ve Java'da dogal olarak bulunan bir turdur. Buyumek icin kirecli topraklari tercih eder. Endonezya'da Kuripan, Jakarta'nin kuzeybatisindaki Gade ve Salak daglarinin etekleri gibi alanlar, Hoya macrophylla'yi bulabileceginiz yerlerdir. Yerel halkin soyleyisi ile, Arror Arroy Kilampahan Kikandel Lalakkio.

Neredeyse silindirik sekilli bir govdesi vardir. Buyuk, koyu yesil parlak yapraklari 14-15 cm uzunlugunda ve 5-11 cm genisliginde olabilir. Yapraklari etlidir ve uzerinde hic tuy bulunmaz. Yapragin ucuna dogru uzar ve sivri sekilde sonlanir. Yaprak damarlari acikca gorulur.

Yuvarlak bol-cicekli cicek obegi, 6-10 cm uzunlugundaki mor renkli ciplak bir cicek sapindan tomurcuklanir. Her bir cicegin kendi sapi 1-2 cm uzunlugunda, mor renkli ve ciplaktir. Tac yapraklar beyazdan, kirmizimsi mor renge kadar renk degisimine sahiptir. Tac yapraklarin loblari oval, uclari sivri ve buyudugu zaman geriye dogru kivriktir. Dis yuzeyleri parlaktir, ic yuzeyinde kalin tuyler vardir. Ikinci tac yaprak sirasinin capi 3 milimetredir, beyazimsi-pembemsi bir renge sahiptir.



Hoya macrophylla cicekleri, govdede her zaman, yaprak ekseninde degil de yapraklarin arasinda olusurlar. Kimi zaman ayni yerden 6 cicek sapi cikabilir ve cicekleri kokuludur. Ciceklenme genellikle sicak aylarda gerceklesir.




Hoya macrophylla kisa zamanda buyuk bir bitki haline gelebilir. Daha kompakt buyumesi icin sIklIkla budanmasi gerekir. Sari ve siyah bitki bitleri (afidler) H. macrophylla'ya dadanabilir. Kolaylikla gorunebilen zararlilar olduklari icim 70%lik alkol veya neem ile spreylenerek kolaylikla kontrol altina alinabilir.

Sarkici olarak veya sardirilarak buyutulebilir. Ancak bitki buyuk yaprakli ve kalin govdeli oldugundan, sardirilacak destek saglam olmalidir. Ortalama iklimlere uyum saglayabilir, cicaklik ortalamasi 18C civarinda olmalidir. Ic ortam bitkisi olmaya kolaylikla uyum saglayabilir. Buyume esnasinda sicakliklarda duraklama olursa, yeni cikan yapraklarda deformasyon gorulebilir. Havadaki nem fazla oldugunda, yuksek sicakliklarda hayatta kalabilir.

Bol ve parlak isiktan hoslanir. Sabahlari ve gec aksamuzeri saatlerinde direkt isik almasi hizli buyumeyi, yapraklarindaki guzel renk dalgalanmalarini ve ciceklenmeyi tetikleyecektir. Ozel lambalarla yapilan yapay isiklandirmaya guzel tepki verir. Sulamada dikkat edilmelidir. Iki sulama arasinda topragin iyice kurumasina izin verilmelidir. 

Hoya macrophylla, ozellikle koklerinin kuru tarafta kalmasini ister. Ayrica yuksek nemi sever ve ilik dustan hoslanir. Bitkinin tam gelismesi icin, topraga bir miktar kirec eklenmesi tavsiye edilir. 

Hoya macrophylla'nin cesitli kolleksiyonlarda bulunan, degisik varyeteleri vardir. Bunlara ornek: Hoya macrophylla albomarginata, Hoya macrophylla white margins, Hoya macrophylla "Pot of Gold", Hoya macrophylla var. variagated, Hoya macrophylla "Splash", Hoya macrophylla "Snow Queen"

Hoya macrophylla'nin cesitli alacali turleri oldugunu gordum ancak benim kolleksiyonumdaki tur, kenarlari beyaz ici yesil olan turu. Benim aldigim isimle; Hoya macrophylla IML 1622. Diger alacali hoyalarla, albomarginata veya white margins ile farki var mi, yoksa bunlar sadece degisik saticilarin reklam amacli yeni isim uretmeleri mi bilemiyorum.

Bendeki H. macrophylla "variagated" in yapraklari oldukca enteresan. Yesil, beyaz hatta pembe/kirmizi yapraklar isigin durumuna gore yaprak uzerinde gorunup surekli renkli olmasini sagliyor.

Ekleme: Bu sene ilk ciceklenmesini gerceklestirdi… (Aralik 2013). Cicek saplarini upuzun ve hic yapragin olmadigi, odunsu bir daldan verdi. 3 adet cicek sapi var… Cicek saplarinin icindeki cicekler ayni anda acmiyor ve obek icinde obek goruntusu olusturuyor. Cicek gunduzleri hic kokmuyor. Gece burnumu dayayip kokladigimda, hafif ve tatli bir koku hissediliyor. Taze ve hos koku, bana banyo sabununu animsatti, tanidigim bir aroma ama cikaramadim…

Henuz bir nektar olusumu gozlemedim. Ancak tomurcuklar var oldugundan beri, daha once hic gormedigim bir karinca tipi tarafindan surekli ziyaret halinde. (Minicik siyah karincalar)… Bu karincalar ilk tomurcuklarla beraber ortaya ciktilar ve hergun ciceklerde, cicek saplarinin uzerinde goruyorum. Eve nasil girdiklerini henuz kesfedemedim… Kesfedemedigim baska bir sey de neden ozellikla macrophylla uzerinde olduklari. Hemen yaninda cicekli olan shepherdii ve biraz daha otede olan hoya bella'ya bu karincalar hic ugramiyor, macrophylla'yi ise hic bos birakmiyorlar… Ilk ciceklerin ne zaman actigini tam bilemedigim icin kac gun dayandigini henuz hesaplayamadim :)

15 Ekim 2013 Salı

Buzdaginin Alti

Bazen hic buyumuyor diye soylendigimiz:




Gozlerden uzak buyuyor olabilir....

Kimi zaman buzdaginin altina bakmak gerekebilir:



3 Ekim 2013 Perşembe

Hoya Kolleksiyoncu Kodlari

Her gecen gun biraz daha karmasiklasiyor bu is. Bir turun yaninda iki uc harfli kodlar gormek normaldi, ancak bu liste uzadikca uzuyor. Kolleksiyoncular birbirlerinden alisveris yaptikca, kendi kolleksiyon kodlarini da ekliyorlar. Ve sonuc olarak bir tur, bazen 2-3 kolleksiyoncunun koduyla piyasada gezebiliyor. Bildiklerim vardi, surekli yenileri eklendigi icin tanimadigim kodlari arastirdim ve bir liste yapayim dedim. Durum simdilik su:

GPS - Paul Shirley (Hollanda)
IML - David Liddle / Iris Marie Liddle (Avustralya)
BE - Emilio Begin (Ispanya) - Hoya cv Mathilde ve Hoya cv Chouke hibritinin sahibi
USDA - United States Department of Agriculture
IPPS - Ruhd vand Donlellar
DMC - David Cummings
AD - Arden Dearden
MM - Michael Miyashiro
EG - Ed Gilding
NS=Nathalie E. Simonsson 
?? - Hummel
?? - Nature





29 Eylül 2013 Pazar

Hoya Aileleri

O kadar cok hoya var ki, takip etmesi kimi zaman zor oluyor... Bu ihtiyactan midir bilinmez, hoya'lar, birbirlerine benzerlik gosteren turlerden olusan aileler seklinde gruplanmis.

Kimisi ayni turun degisik varyeteleri olabilirken, kimisi benzer ozellikler gosteren farkli turlerin, "complex" adi altinda gruplandirilmasindan olusmakta.

Boylece en azindan, ortak ozellikleri, benzer bakim sartlari konusunda kolaylik saglanmis oluyor. Eminim ki bu aileler, hoyalari enine boyuna inceleyen taksonomistler tarafindan gruplandirilmislardir...

Bunlardan bulabildiklerimi listelemek istedim:

Hoya erystostemma Varyeteleri

Hoya erystostemma (IML 0713) - beyaz corolla/kirmizi corona
Hoya erystostemma (IML 1504) - pembe corolla/beyaz corona
Hoya erystostemma - sari corolla

Hoya mindorensis Varyeteleri

Hoya mindorensis ssp superba (IML 0768) - kirmizi cicekli
Hoya mindorensis (IML 1776) - beyaz cicekli
Hoya mindorensis (IML 1777) - koyu kirmizi cicekli


Hoya bella Varyeteleri


4 Eylül 2013 Çarşamba

Hoya cysiantha cicekleri (#6)


Iste bu tomurcuklarinin basinda, gitmeden acsin diye cigerci onundeki kedi gibi bekledigim, gitmemle beraber acilip sacilip eve limonata kokusunu salan hain kofte, hoya cysiantha... Fotograf telefonuma gonderildiginde uzulsem mi sevinsem m bilemedim...






Tomurcuklarin asama asama gelisimi su sekilde idi:

Tomurcugu ilk farkettigim gunler: 22 Mayis 2013



29.Temmuz.2013



14 Agustos 2013



16 Agustos 2013



22 Agustos 2013




30 Agustos 2013




Vee cicekler, 3.Eylul.2013






1 Ağustos 2013 Perşembe

Hoyalarin Dogal Ortami

Kolleksiyoner Carol Noel'in unlu arastirmaci ve hoya sevdalisi David Liddle ile yaptigi sohbetten aldigi notlar:

David Liddle'in topladigi hoyalarin dogal ortamlarindaki iklim kosullari ve dogal ortamda bulunduklari ortamlardan, hoyalarin buyume habitatlari hakkindaki bilgilerin bir derlemesi. Bu hoyalarinizi nasil buyutmelisiniz demek degil, sadece dogada nasil buyudukleri ile ilgili. Hoyalar dogada, kokleriyle yakalayabildikleri herhangi bir yerde buyuyebilirler, agac kovuklarinda birikmis yapraklar, dalin uzerindeki yosun kutleleri vs. Asagidaki buyume kosullari, David Liddle'in hoyalari buldugu ve topladigi hoyalarin buyume kosullaridir.

- H. albiflora - 2 muson bolgesi. Nem (toprak) gereklidir, orta siddetli indirekt isik

- H. aldrichii - Nispeten kuru ve ilik ortamda buyur

- H. archboldiana - Ovalik alan ormanlari ve caliliklarinda buyur, yuksek siddetli indirekt isik alir. Kis aylarinda daha kuru kalmasina izin verilmelidir.

- H. bella - Yuksek rakimli nemli yagmur ormanlari... Surekli nemli (toprak)... Serin

- H. bhutanica - Nispeten kuruda buyur, orta siddetli isik

- H. bordenii - Golgelik, nemli (toprak), serin, los isiktan orta derece isiga kadar

- H. callistophylla - Karanlik, koyu golgelerden. Islak buyume ortami

- H. campanulata - Ormanin sInIr bolgelerinde bulunur. Yuksek nem (hava) ve isik.

- H. caudata: Yuksek nem (hava) ve hava akimi

-H. cembra (odorata): Isiktan hoslanir, kurucana ortamlari sever

- H. citrina: Cift muson alani. Mangrov ormanlarindan - nemli (toprak). Orman alti bitkisi

- H. curtisi - Nemli (toprak). Derin golge. Kurumasina izin vermeyin

- H. davidcummingi - Bulisan golunun yakinlarinda, orta derece golgelikte bulundu.

- H. dennisii - Derin golge

- H. deykei: Cift muson alani. Ilik ve golgelikten hoslanir, soguk ve islakliktan nefret eder.

- H. doliocosparte - Kesilmis bir ormanda, bir kutugun altinda bulundu

- H. engleriana - Yuksek rakimda, kuru sezon boyunca geceleri sis olan bir yerde bulundu. Kurumak muhtemelen bitki icin oldurucu

- H. erythrina: Ormanalti bitkisi olarak, az isik ve bol hava akimi altinda buyur.

- H. erythrostemma: Bir nehrin yaninda, golgelik, nemli (toprak) ve iyi hava akimi olan bir yerde bulundu.

- H. flavida: Serinlik bitki icin uygundur

- H. fusca: Derin golgeyi ve nemi sever

- H. glabra: Nemli orman tirmanicisidir, tam gunes altinda olmamalidir.

- H. halophila: Mangrove batakliklarinda bulundu. Golgelik. Nem (hava)

- H. hypolasia: Yuksek nem (hava). Hava akimi anahtar.

- H. inconspicua - Kumsal + isik

- H. kanyakumariana - Islak ortamda buyumeyi sevmez

- H. kerrii: Acik havada ve kuru ortamda buyur

- H. latifolia: Golge. Ormanalti bitkisi

- H. linearis: Kurucana ve serinde buyur

- H. lobbii IML 1161 - Nehirler boyunca, golge ve nemli (hava) yerlerde buyur.

- H. loheri: Kurucana ve golge

- H. macgillivrayi: Tek muson alani. Orta siddetli isik. Kisin kurucana kalmali.

- H. magnifica: Yuksek rakimlarda, golgelikte ve bolca suyun oldugu yerlerde bulunur.

- H. megalaster: Koyu golgede, yagmur ormanlarinin orman alti bitkisi olarak bulunur. Yuksek nem (hava) ister.

- H. mindorensis: Golge altinda buyur.

- H. naumanii: Nemli (toprak) ve az isikli yerlerde, orman alti ortusunde bulunur.

- H. nummularoides: Kuru tarafta buyuyenlerdendir.

-  H. odetteae: Nemli (toprak) ancak islak olmayan, golgelik yerde buyur.

- H. obtusifolia: Daglik bolgelerde bulunur + nem (hava) + nem (toprak)

- H. pachyclada: Kuru tarafta kalmayi sever. Uzun sureli kurakliklara dayaniklidir.

- H. padangensis: Kurucana buyuyenlerden.

- H. parviflora: Az isik - H. carnosa gibi buyume ortami

- H. purpureo-fusca: Ormanin ikinci katmanlarinda bulunur, los isik + nem (hava)

- H. pusilla: Los isik + su + nem (hava)

- H. sariae: Golge jungle'dan

- H. scortechinii: Nemli (toprak) buyur

- H. sp 1280 aff H. kentiana - Cok islak olmamali

- H. subglabra: Orta dereceden serin havaya. Orta derece isik. Yuksek rakimlarda, cimenlerin icinde veya yasli yosun ormanlarinda bulunur.

- H. revoluta: Sahil kiyilarinda bulunur. Sicak hava ve bol suyu sever.

- H. rigida: Mangrove batakliklarinda, yuksek nem (hava) ve orta dereceli parlak isik olan ortamda bulundu.

- H. thomsonii: Bir su kaynaginin yanindaki kaya uzerinde bulundu. Serin, derin golge ve yuksek nem (hava). Hava akimi

- H. waymaniae: Orman alti bitkisi, koyu golge

Not: Ingilizce'de humidity ve moisture'a karsilik sadece nem kelimesi oldugundan, detay vermek amacli, humidity icin nem (hava) ve moisture icin nem (toprak) olarak ifade edilmistir.

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Cysiantha Tomurcuk :)

Buyuyooorr buyuyoooor.... Ve ben cok sabirsizlaniyorum