Hoya macrophylla ismi, hoya siralamasinda iki kez isimlendirilmistir. Uluslararasi Botanik Adlandirma kodlari ayni ture iki isim vermeyi 53.1. madde ile yasaklamistir. 1826 yilinda Endonezya ve Javada bir hoya bulunmus ve Blume tarafindan Hoya macrophylla olarak isimlendirilmistir. Daha sonra Wight'in 1834 yilinda Malezya'da buldugu hoyayi Hoya macrophylla olarak tanimlamistir ancak Hoya macrophylla adi daha onceden kullanilmis oldugu icin, bu hoya daha sonra 1838 yilinda G. Don tarafindan yeniden isimlendirilerek H. latifolia ismi verilmistir. H. macrophylla ismi daha onceden bir hoyaya verilmis oldugu icin Wight'in koymus oldugu isim gecersiz sayilmistir. H. latifolia (G.Don) ve H. macrophylla birbirlerinden farkli bitkilerdir oyle ki ortak ozellikleri bile yoktur. H. macrophylla, H. latifolia (G.Don Wight) daha sonralari 1849 yilinda H. polystachya isimleri birbirlerinin anlamdaslari olarak kullanilmis.
Gelelim H. macrophylla'nin kendisine. H. macrophylla Endonezya, Borneo ve Java'da dogal olarak bulunan bir turdur. Buyumek icin kirecli topraklari tercih eder. Endonezya'da Kuripan, Jakarta'nin kuzeybatisindaki Gade ve Salak daglarinin etekleri gibi alanlar, Hoya macrophylla'yi bulabileceginiz yerlerdir. Yerel halkin soyleyisi ile, Arror Arroy Kilampahan Kikandel Lalakkio.
Neredeyse silindirik sekilli bir govdesi vardir. Buyuk, koyu yesil parlak yapraklari 14-15 cm uzunlugunda ve 5-11 cm genisliginde olabilir. Yapraklari etlidir ve uzerinde hic tuy bulunmaz. Yapragin ucuna dogru uzar ve sivri sekilde sonlanir. Yaprak damarlari acikca gorulur.
Yuvarlak bol-cicekli cicek obegi, 6-10 cm uzunlugundaki mor renkli ciplak bir cicek sapindan tomurcuklanir. Her bir cicegin kendi sapi 1-2 cm uzunlugunda, mor renkli ve ciplaktir. Tac yapraklar beyazdan, kirmizimsi mor renge kadar renk degisimine sahiptir. Tac yapraklarin loblari oval, uclari sivri ve buyudugu zaman geriye dogru kivriktir. Dis yuzeyleri parlaktir, ic yuzeyinde kalin tuyler vardir. Ikinci tac yaprak sirasinin capi 3 milimetredir, beyazimsi-pembemsi bir renge sahiptir.
Hoya macrophylla cicekleri, govdede her zaman, yaprak ekseninde degil de yapraklarin arasinda olusurlar. Kimi zaman ayni yerden 6 cicek sapi cikabilir ve cicekleri kokuludur. Ciceklenme genellikle sicak aylarda gerceklesir.
Hoya macrophylla kisa zamanda buyuk bir bitki haline gelebilir. Daha kompakt buyumesi icin sIklIkla budanmasi gerekir. Sari ve siyah bitki bitleri (afidler) H. macrophylla'ya dadanabilir. Kolaylikla gorunebilen zararlilar olduklari icim 70%lik alkol veya neem ile spreylenerek kolaylikla kontrol altina alinabilir.
Sarkici olarak veya sardirilarak buyutulebilir. Ancak bitki buyuk yaprakli ve kalin govdeli oldugundan, sardirilacak destek saglam olmalidir. Ortalama iklimlere uyum saglayabilir, cicaklik ortalamasi 18C civarinda olmalidir. Ic ortam bitkisi olmaya kolaylikla uyum saglayabilir. Buyume esnasinda sicakliklarda duraklama olursa, yeni cikan yapraklarda deformasyon gorulebilir. Havadaki nem fazla oldugunda, yuksek sicakliklarda hayatta kalabilir.
Bol ve parlak isiktan hoslanir. Sabahlari ve gec aksamuzeri saatlerinde direkt isik almasi hizli buyumeyi, yapraklarindaki guzel renk dalgalanmalarini ve ciceklenmeyi tetikleyecektir. Ozel lambalarla yapilan yapay isiklandirmaya guzel tepki verir. Sulamada dikkat edilmelidir. Iki sulama arasinda topragin iyice kurumasina izin verilmelidir.
Hoya macrophylla, ozellikle koklerinin kuru tarafta kalmasini ister. Ayrica yuksek nemi sever ve ilik dustan hoslanir. Bitkinin tam gelismesi icin, topraga bir miktar kirec eklenmesi tavsiye edilir.
Hoya macrophylla'nin cesitli kolleksiyonlarda bulunan, degisik varyeteleri vardir. Bunlara ornek: Hoya macrophylla albomarginata, Hoya macrophylla white margins, Hoya macrophylla "Pot of Gold", Hoya macrophylla var. variagated, Hoya macrophylla "Splash", Hoya macrophylla "Snow Queen"
Bendeki H. macrophylla "variagated" in yapraklari oldukca enteresan. Yesil, beyaz hatta pembe/kirmizi yapraklar isigin durumuna gore yaprak uzerinde gorunup surekli renkli olmasini sagliyor.
Ekleme: Bu sene ilk ciceklenmesini gerceklestirdi… (Aralik 2013). Cicek saplarini upuzun ve hic yapragin olmadigi, odunsu bir daldan verdi. 3 adet cicek sapi var… Cicek saplarinin icindeki cicekler ayni anda acmiyor ve obek icinde obek goruntusu olusturuyor. Cicek gunduzleri hic kokmuyor. Gece burnumu dayayip kokladigimda, hafif ve tatli bir koku hissediliyor. Taze ve hos koku, bana banyo sabununu animsatti, tanidigim bir aroma ama cikaramadim…
Henuz bir nektar olusumu gozlemedim. Ancak tomurcuklar var oldugundan beri, daha once hic gormedigim bir karinca tipi tarafindan surekli ziyaret halinde. (Minicik siyah karincalar)… Bu karincalar ilk tomurcuklarla beraber ortaya ciktilar ve hergun ciceklerde, cicek saplarinin uzerinde goruyorum. Eve nasil girdiklerini henuz kesfedemedim… Kesfedemedigim baska bir sey de neden ozellikla macrophylla uzerinde olduklari. Hemen yaninda cicekli olan shepherdii ve biraz daha otede olan hoya bella'ya bu karincalar hic ugramiyor, macrophylla'yi ise hic bos birakmiyorlar… Ilk ciceklerin ne zaman actigini tam bilemedigim icin kac gun dayandigini henuz hesaplayamadim :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder