22 Ekim 2013 Salı

Hoya shepherdii

Hoya shepherdii (Stingbean Hoya) - Hooker 1861





Bu hoya dogal olarak Hindistan ve Çin'in guneybatisinda bulunmaktadir. Sikkim ve Khasia'nin Himalayalar'a bakan bolgelerinde deniz seviyesinden 1000-3000 metre yukseklikte bulunmuslardir. Ayrica guneybati Cin ve Tayland'da da bu ture rastlanmistir.

Bu hoya dar, kalin, uzun ve koyu yesil yapraklara sahiptir. Yapraklar sadece guzel olmakla kalmaz ayni zamanda Hoya ailesi icin pek rastlanan bir sekil degildir. Ana damar gozle gorunebilir. Yaprak kenarlari hafifce ice dogru bukuktur. Yapraklar sirikta asilmis fasulyeleri andirir. Yapraklarinin bu degisik sekli yuzunden Stringbean Hoya (Sirik Fasulyesi Hoyasi) olarak da anilir.

Yaprak uzunlugu 9 cm'e ve genisligi 1cm'ye ulasabilir. Bogumlar arasi degiskendir. 2-5cm uzunlugunda olabilir ve kahverengidir. Gelismis anac bitkiler, daha odunsu bir hal alabilir. Yapraklar govdeden cikabildikleri gibi, gozlerden de belirebilir. Yaprak sapi yesil ve 0.5 cm uzunluguna kadar erisebilir.

Yaprak formu H. wayetii (Kloppenburg) ve H. longifolia'ya (Wallich) benzer ve ozellikle Hoya longifolia ile sIklIkla karistirilir.

Ciceklenme kompaktir. 5 cm capli cicek obekleirne sahiptir ve cicekler yumusak tonlu beyaz-pembemsidir. Bu tur, dur durak bilmeden ciceklenebilir. Tomurcuklar govdenin sonunda, yaprak gozlerinde, yapraklarin arasinda ve yeni buyuyen yerlerden cikabilir. Ayni cicek sapindan defalarca ciceklenebilir. Bu nedenle, ciceklenme bittikten sonra cicek saplari koparilmamalidir.

Bitki odanin golge bir yerine bile konabilir. Gene de ciceklenmeye devam edecektir. H.shepherdii hoya kolleksiyonuna yeni baslayanlar icin bicilmis kaftandir. Uygun kosullar altinda bu bitki oldukca buyuk hale gelebilir. Cok dallanmaz ancak metrelerce uzayabilir. Her yaprak gozunden bir koninin cikmasi olasidir.

Bir cicek obeginde 4-14 ayri cicek olabilir. Her cicegin tac yapraginin etrafinda kivircik beyaz bir hare varmis gibi gorunur. Cicekler oldukca dekoratiftir. Basit gorunumli yapraklarin arasindan oldukca gosterisli cicekler seklinde gorulur. Kultivarlari icinde en estetik gorunumlu olanlardan biridir.

Shepherdii'nin kultivar icerisinde gelistirilmis cesitli hibritleri de bulunmaktadir. H. cv Shepherdell, H.carnosa ve H.shepherdii'nin caprazlamasindan olusmustur, daha genis koyu renkli"fasulye sekilli" yapraklari ve daha koyu pembe cicekleri vardir.

Yetistiricisi Ed Hummel'in gene ayni anaclarin (H.carnosa x H.shepherdii) caprazlamasi ile elde ettigi, Shepherdell'in bir de H. cv Minibelle isimli kizkardesi vardir. H. cv Minibelle'nin cicekleri parlak pembe'den lavanta rengine dogru degisir. Hoya kolleksiyonlarina bu hibrit H.cv Minibelle (IPPS 03531) kodu ile girmis olup, ureticisi Ed Hummel tarafindan esinin ardindan Belle Mini Bumblebee isminden esinlenerek adlandirilmistir.

Cesitli yerlerde H. shepherdii'nin farkli yazilimlarina rastlanir. Ornegin, shephardi, shepardi, shepherdi, shephardii gibi. Bunlarin hepsi yanlistir.

Kimi yerde H. shepherdii'nin, H.longifolia'nin eski ismi oldugu belirtilmis olsa da bu yanlistir. H. shepherdii ile H. longifolia farkli iki turdur. Longifolia daha uzun, daha dar ve daha az etli yapraklara sahiptir. H. shepherdii'nin cicekleri daha kucuktur. Buna ek olarak, cicek obeginin saplari daha kisa ve korona daha duz yapidadir.


Sol:  Hoya longifolia Wall.  – SagHoya shepherdii Short ex Hook.
Kaynak: PstHoyan - Fotograf: Bilinmiyor

Hoya shepherdii cok ozel bakim istemeyen bir turdur. Benim uygulamam, iki sulama arasinda topragin iyice kurumasina izin vermek ve sonrasinda bolca sulamak. Benim icin bu genellikle yaz aylarinda haftada bir kez ve kis aylarinda 10-12 gun arayla sulamaya denk geliyor. Genellikle bahar aylarinda cicek actigi icin sulamada biraz daha titizlenmek gerekiyor. Sicaklik ile ilgili fazla sorunu yok, hatta soguk ile de sorunsuz bir bitki. Bazi kaynaklarda -7C sicakliklara bile dayanabildigi belirtilmis.

Kaynakca: Curtis Botanicak Magazine Vol87 (1861), The world of hoyas-a pictorial Guide by D.Kloppenburg (1999), Short Description Photo by Dale Kloppenburg Forster & DJ Liddle & IM Liddle, The Genus Hoya R.Br as Commonly cultivated in Australia (1999) CM Burton, Hoyas I know and love Atlanta 1981






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder