6 Ocak 2014 Pazartesi

Hoya darwinii


Hoya darwinii nedendir bilinmez beni cok ceken, ama hakkinda neredeyse hic bilgi bulamadigim bir tur. Tek bildigim yasatmanin cok zor oldugu bir tur olmasi. Su ana dek toplayip derleyebildigim bilgiler ancak bu kadar…

Hoya darwinii (Loher) - 1910

H. darwinii'nin anavatani Filipin Adalari ve Malezya Sabah'tir. Filipinlerde, Rizal ve Tayabas'ta, Panay adasinda bulunmustur. Hoya mitrata (Kerr) yakin akrabadir, ayni zamanda H. grenii (Kloppenburg) ile de yakinligi vardir. Hoya greenii uzun zaman H. darwinii'nin bir alt turu olarak adlandirilmistir. Her 3 tür de yavas buyuyen, tirmanici bitkilerdir ve bitkinin her parcasinda beyaz süt bulunur. Hoya darwinii'nin ve H. mithrata'nin karincalar ile simbiyotik iliskisi bulunmaktadir. Yapraklar birbirleri uzerine kivrilir veya tamamen orterek karincalar icin yuva vazifesi gorur.

Yapraklar ilk once normal yapraklar olarak buyur. Bir sey, yaprak kenarlarinin buyumesine engel olurken kalan parcalar buyumeye devam eder. Aynen bir top seklinde kivrilir ve daha fazla buyumez. Bu yaprak yapisinin icinde, odaciklar vardir ve bunlar karincalar tarafindan kullanilir. Gozlerde olusturulan "sosisler" yapraklarin icine dogru buyur ve karinca yuvalarindan yiyecekleri ve yapraklarda biriken sulari alir.

Hoya darwinii kucuk, parlak yesil renklere sahip yapraklari olan kucuk bir tirmanici bitkidir ve yukarida da bahsedildigi gibi bazi Dischidias'lardakine benzer sekilde yapraklari yuvarlanarak bir top seklini alir. (Dimorphic yapraklar). Lother yapraklari eliptik olarak tanimlamistir. Top seklinde olmayan yapraklar 15-20 cm uzunlugunda ve 5-6 cm genisligindedir. Yapraklar parlak(tuysuz), derimsi'dir ve damarlar belli belirsiz gorulebilir. Küre seklindeki yapraklar, arilarin icine suzulebilecegi 4-6 delige sahiptir. Yaslandikca, kapsulun rengi koyulasir. H. darwinii tum yil boyunca ciceklenebilir. Cicekleri 1 hafta boyunca dayanabilir. Duz cicek saplari 15 kadar pembe cicekten olusur. Sivri uclu, derin loblara ayrilmis calyx loblaro geriye dogru kivrilir. Korona pembe renklidir. Tek bir cicegin capi 2 cm yi bulabilir. Anterler acikca gorulur ve sari renklidir. Lohwe 19. yuzyilin basinda Luzon, Filipinler'de calismalarina basladi. Bu hoyayi, Mart-Nisan aylarindaki yagisli sezonun hemen ardindan gelistigi donemlerde bulmustu. Bu siradisi hoyaya, 1909 yilinda Charles Darwin'in (1809-1882) yuzuncu dogumgunu anisina, Hoya darwinii adini verdi daha sonra 1910 yilinda oldukca ender bulunan bir hoya olarak siniflandirdi.

Kultivara alindiginda, bu tur en zor turlerden biri haline gelir. Hoya kolleksiyonerleri tarafindan "mucadele"yi simgeleyen turlerden biridir. En avantajli tarafi, kultivasyonda kokleri egreltiotu icinde buyuyebilmesidir.

Bu hoyayi kultivasyonda yetistiren fazla kolleksiyonere rastlamadim. Haliyle fazla bilgiye de… Bulabildigim kadari ile bu hoyanin nemden hoslandigi… Sevdigi kosullari buldugunda erken ciceklendigi de soyleniyor. Pek cok kolleksiyoner bu turu yasatmada defalarca basarisiz olmuslar. Ciceklerinin kokusu tatli ancak yogunlugu belli belirsiz imis. Ancak burnu cicege yasladiginda cok hafif bir koku alinabiliyormus.

Kisa zamanda fazla belli etmeden bir anda ölebiliyormus, sigillatis gibi! Sicak aylarda bol nemden hoslanirken, kis aylarinda biraz daha kuru tarafta kalmayi istiyormus. 18 derecenin altindaki sicakliklarda kalmaktan hoslanmiyormus. Bakanlar, toprak icermeyen, hizli drenaj olan karisimlarda bakiyorlarmis (Peat yosunu gibi)… Haftalik, hafif bir besin ile takviye edilmekten hoslaniyormus. Cok parlak isik altinda kalmaktan hoslansa da, direkt gunes isiginda buyutmekten kacinmak gerekiyormus. Bu turu yetistirenlerin tamami, "Self-waterin" pot denen saksilarda yetistirmekteymis.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder