Bu hoyanin ilk olarak 1883 yilinda, Malezya'da kesfedilmistir. Ayni zamanda guney Tayland'in alcak ormanlarinda da bulunmaktadir.
5-7 cm uzunlukta ve 4-5 cm genislikte, orta buyuklukte, yapraklari olan bu hoya, tirmanicidir. Yapraklarin uzerindeki ag motifindeki yapraklar oldukca belirgindir. Buna ilave olarak benekler ile oldukca estetik yapraklari vardir. Yapraklar etli, oldukca duz yapida ve eliptik sekillidir, tabani ve yaprak cevresi yuvarlaktir. Goruntusu ile kaplumbaga kabugunu andirdigi icin, kaplumbaga hoya da denmektedir. En hos yaprak yapisina sahip hoya'ladan biri olan bu tur, cok genc iken ciceklenebilir.
Cicekleri beyazdir ve korona'nin merkezi kirmizidir. Korolla'nin ucu ileriye donuktur. Her bir cicegin buyuklugu 1 cm kadardir ve bir cicek obeginde yaklasik 25-30 cicek bulunur. Ciceklerin omru 5 gun kadardir ve aksamlari guclu bir koku yayarlar.
Cicek saplarinin uzunlugu 4-5 cm uzunlugundadir. Ilk basta cicek sapi cok kucuk olarak baslar ancak tomurcuk gelistikce, cicek sapi asamali olarak buyumeye devam eder. Ayni cicek sapi uzerinden surekli olarak tomurcuk gelistirebilir.
Bu tur oldukca ilik, guclu suzulmus isik ve nemli ortamdan hoslanir. Su ihtiyaci fazladir, neredeyse "suyu icen" bir tur olarak tanimlanir. Ancak su ihtiyaci konusunda oldukca titizdir. Fazla sulama veya az sulama durumunda, hizla olebilir. Bu tur, sulamada denge isteyen turlerden biridir. Yer degisiminden fazla hoslanmaz, en iyisi sevdigi bir yer bulup hic ellememektir. Yer degisigikligi fazla yapildiginda, bitkinin ölmesi muhtemeldir.
Epifik olarak yetisen bu hoya, genellikle karincalarla simbiyotik iliski icindedir. Kultivasyon icerisinde, duzenli sulama isterler aksi halde yapraklar sararir ve dokulur. Dogal habitatinda bu bitki 8 metre uzunluga ulasabilir ve cesitli yerlere kok salarak kokleri vasitasi ile besinleri absorbe eder. Bu bitki genellikle karincalara ev sahipligi yapan agaclarda veya direkt olarak karinca yuvalarinda buyur.
Bazi yetistiriciler, bu hoyayi yetistirmek icin buyuk parcacikli orkide karisimini tercih ediyormus. Nedeni, her zaman nemli kalmasi ancak gene de koklerin etrafinda oldukca fazla hava olmasi ve boylece koklerin suda bogulmamasi… Bu bitki nispeten yumusak bir yapida oldugu icin, unlu bitler icin adeta bir miknatis oldugu soylenmektedir bu nedenle ekstra dikkat edilmesi onerilmektedir.
Kokusu ile ilgili fazla bilgi bulamasam da, iki farkli koku tanimlamasina rastladim. Bir tanimlamaya gore hafif eksimis yogurt kokusunu andiriyormus ancak cok kuvvetli olmadigi, ancak burnu cicege dayayinca koktugu soylenmis. Baska bir tanimlamada ise, hos bir kokuya sahip oldugu soylenmis. Baharatli veya tatli bir koku olmadigi, tarifi zor bir koku oldugu eklenmis ve yetistirici bu hoyanin kokusunu, taze pismis ekmegin mayasinin kokusuna benzetmis.
Koku tanimi kisiden kisiye degisebiliyor tabii ki… Bu degisikliklerde elliptica'nin farkli varyasyonlarinin olmasinin rolu olabilir tabii ki…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder