1826 yilinda, Karl tarafindan bir hoya bulunmus ve deriye benzeyen yapraklari nedeni ile coricaea (coricaea Latince'de deri'msi anlamina) olarak adlandirilmistir. Hemen ardindan H. coricaea'ye cok benzeyen baska bir hoya daha kesfedilmistir. Ayni coricae gibi derimsi yapraklara sahip bu hoyaya hoya fraterna (fraterna = Latince'de erkek kardes) adi verilmistir. Her iki turu de "Maxima affinis" olarak kaydetmistir.
Bu hoya (fraterna) Java, Endonezya'da bulunmustur ve ilk kez 1849 yilinda yayinlanmistir. Uzun bir sure boyunca hic bahsedilmemistir, hatta kayip oldugu dusunulurken, 1993 yilinda Tony Lamb ve Ted Green tarafindan Sabah, Malezya'da yeniden kesfedilmistir. Bu tur, Apinapin Nehri yakinlarinda, 800 metre yukseklikte bulunmustur. Onceleri bu turun hoya coriceae oldugu dusunulmustur. Ancak alinan celikler cicek actiginda, ciceklerin farkli oldugu gorulunce, bu turun hoya fraterna oldugu anlasilmistir. Ikisinin cicekleri karsilastirildiginda, turlerin farkliligi bariz olarak anlasilmaktadir. Ancak cicekleri olmadan iki tur birbirine cok benzemektedir. Hoya fraterna'nin yapraklari coriceae'ya gore biraz daha sukulent yapidadir. Her ne kadar bu kucuk bir fark olsa da, cicekleri arasindaki buyuk fark, iki hoyayi coricaea'nin degisik varyasyonlari degil de ayri turler olarak siniflandirmayi gerektirir.
Bu hoyayi yetistirmek nispeten kolaydir. Hizli buyumesi ve cabuk ciceklenmesi nedeni ile genellikle "baslangic asamasindakiler" icin uygun tur oldugu soylenir.
H. fraterna'nin ailenin diger uyeleri gibi, her bitki parcasinda sutumsu bir siviya sahiptir ve govdede hava kokleri bulunmaz. Bu hoya terestial (yani toprakta yetisen) bir hoyadir. Yapraklari harika derecede parlaktir ve orta damar acikca gorulur. Koyu yesil yapraklari incedir ve deri'msi bir dokusu vardir. Yapraklarin buyuklugu 10-18 cm ve genisligi 4-8 cm civarindadir, derimsi bir yapidadir. Tirmanici bir yapi sergiler.
Hoya fraterna oldukca hizli gelisen bir Hoya bitkisidir, uzunlugu 12 metreye ulasabilir. En iyi olarak hafif golgede veya filtrelernmis gunes isigi altinda yetisir. Kuripan'daki kiractasi (limestone) daglarinda yetisir. Bu tropik tirmanici, ozellikle buyume doneminde duzenli olarak sulanmalidir ancak fazla sulamadan kacinilmalidir. Kis aylarinda sulama frekansi biraz azaltilmalidir.
Bol aydinliktan hoslanir ancak direk gunes isigi almasindan kacinilmalidir. Az suren kurakliklara dayanabilir ancak tamamen kurumasina izin verilmemelidir. Orta derecede sicaklik isteyen turlerdendir. Kisa sureli olarak 10 derecenin altindaki sicakliklarda hayatta kalabilir, ancak en iyi buyumeyi 20-25 derece oda sicakliginda gosterir.
Tum yil boyu ciceklenebilir ve belirgin kokusu yoktur. (Hafif ve kotu kokulu oldugunu soyleyenler de vardir). Cicekler 30-40 ayri cicekten olusan, yogun obekler seklindedir. Hoya meliflua (Merr 1918) gibi cicekler tuylu cicekler uzerinde yapisip kalan kalin, koyu renkli bir nektar salgilar. Corolla sarimsi kahverengi renktedir, icinde ipegimsi parlak tuyler bulunmaktadir. Ciceklerin rengi kremsi-beyazimsidir. Corona'nin arkasi hafif kirmizimsidir. Sepaller, corona'nin yuksekligine kadar buyur ve birbirlerini cevreler. daha sonra birlikte geriye kivrilir. Hepsi ipeksi dokudadir ve minik tuylerle kaplanmistir. Ciceklerin sekli gruptaki diger hoyalara, ornegin kerrii, obovata, meliflua ve diversifolia'ya benzer. Bu grubun cicekleri ayni zamanda ozellikle solarken salgiladigi kalin bir nektarla da bilinir. Nektar oldukca koyu, neredeyse siyah renklidir. Hoya fraterna, Java, Endonezya ve Malezya'daki ormanlarda yetisir.
Bir Alman kaynagindaki bilgiye gore ise, bazen kultivarda yetistirilirken, cicek acma konumuna getirmek zor olabilir, denmis. Hizli buyumesi, ve gozler arasi mesafenin cok olmasi (internode = yaprak ciftlerinin arasindaki govde mesafesi), bitkinin yetiskin boyunun metrelerce uzamasina nedeni ve nadiren ciceklenmesi (sadece yetiskin bitkilerde ciceklenme gorulur) nedeniyle pek cok uretici ve kolleksiyoncu bu turu kolleksiyona dahil etmek konusunda cekingen davranir. Uzun ve genis yapraklar icin yeriniz var mi? O halde fraterna muhakkak kolleksiyonunuzda yer almali. Cicek obekleri yaklasik 14 gun boyunca kalir.
Guclu diger pek cok hoya gibi, gevsek bir topragi tercih eder. Yapraklarin buyuklugu nedeni ile bol gunes isigi ister ve duzenli besin ister. Yapraklari hafif sukulent yapida oldugu icin, tamamen kurumasina iszin verilmemelidir. Hoya fraterna buyuk bir bitkidir ve kisin korunakli olarak dis ortamda buyutulebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder