16 Ocak 2014 Perşembe

Hoya sussulea

Hoya sussulea (Roxburgh ex Merill) - 1917
Hoya ariadna'ya benzer (Decaisne 1844) = hoya lutea (Decaisne 1844)

Bu nadir rastlanan hoya'nin anavatani Endonezya, Malezya ve Papua Rhosedia'dir. Avustralya'da kultive edilmislerdir ve bugun Cape York Peninsula Queensland'da yetismektedir. Epifik bir tirmanicidir. Bu hoya Eriostemma grubuna dahil edilmistir. Cicekleri Havai'de geleneksel celenklerin yapiminda kullanilmaktadir.

H.sussulea'nin yapraklari acik yesil ve sukulent yapidadir. 6-10 cm uzunlugunda ve 4-6 cm genisligindedir. Orta damar acikca gorulebilir ve hafifce iceri gocuktur. Yan damarlar gorulmez. Kultivar icerisinde nispeten hizli buyur ancak ciceklenmesi cok zordur. Cicek obekleri olusturmak icin H.sussulea tam gunes ister. Ancak gunesli alana konuldugunda da yapraklari sararir. Bu hoyayi buyutmek icin bol isi ve guclu gunes isigi gereklidir. Kalkerli (kirecli) topraklari tercih eder.

Sussulea'nin synonim ismi (eski adi) Hoya ariadna'dir.

Cicekleri tipik, yildiz seklindeki Eriostemma cicekleridir ve oldukca estetiktir. Bir cicek obeginde yaklasik 10 adet ayri cicek vardir. Ciceklenme Mart-Nisan aylarinda gerceklesir. Meyveleri 3-4 ay sonra belirir. Rengi mor harelerle bezeli koyu kirmizidir ancak cicek rengi varyetelere gore oldukca degisken olabilir. Cicekler guclu bir misk kokusu salgilar.

Ozellikle Avustralya bolgesinde D.Liddle ve Hawaii'de Aloha hoya (aff sussulea olarak) tarafindan satilmakta olan cesitli varyeteleri vardir. Bu turler sunlardir:

H. sussulea Barmaga Queensland (IML 175) - Bu tur Queensland'in Cape York bolgesinde yetismektedir. Yapraklari (IML 172)'ye gore biraz daha buyuktur.  Yaprak uzunlugu 12 cm, ve genisligi 7,5 cm civarindadir. Yaprak rengi koyu yesil olarak tanimlanmistir. Tum yaprak cercevesi hafifce bukuktur. Petiollerin (cicek sapi) uzunlugu 3 cm ve capi 0.4 cm'dir. Bireysel ciceklerin saplari 1,5 cm uzunlugunda ve 0.5 cm genisligindedir. Bir cicek obeginde 8 tek cicek bulunur. Canak (calyx) capi 4 cm'dir ve koyu kirmizi renklidir. Tac yapraklarin koseleri hafifce kivriktir. Icerideki ikincil canak 1 cm capindadir ve onun tac yapraklari 0.5 cm uzunlugunda ve 0.3 cm genisligindedir. Oval bicimli canak seklindedir ve kirmizimsi bir rengi vardir.

H. sussulea Lockerbie Scrub Queensland (IML 172) - Bu bitki Queensland - Cape York'taki Lockerbie bolgesinde bulunur. Buyudugu yagmur ormani olan alanda, alcak akasyalar vardir ve sussulea yaklasik 4m'ye tirmanmis sekilde buyumektedirler. Govdesi siyah beneklerle kaplidir. Yapraklar oval, 10 cm uzunlugunda ve 6 cm genisligindedir. Yaprak yuzeyi hafif tuyludur, yapragin alt yuzeyi de oyle. Yaprak rengi acik yesildir. Cicek obeginin sapo yaklasik 2.5 cm uzunlugunda ve tuyludur. Bir obekte 2-8 tek cicek bulunur, bu ciceklerin cicek sapi uzunluklari 2 cm civarindadir. Canagin capi 4 cm'dir ve cicek rengi pembedir. Tac yapraklarin koseleri hafifce kivriktir. Icteki canak capi 0.8 cm dir ve koronasinin yapraklari sadece 0.4 cm uzunlugunda ve en genis noktasi 0.3 cm genisligindedir.

H. sussulea USDA 354 242: Tuylu yapraklar ve 4,5 cm capinda sari cicekler.

H. sussulea PNG Lae 72551: 3,5 cm capinda buyuk sari cicekler.

H. sussulea Mc Illwraith Range Queensland: 4,5 cm capinda genis kirmizi cicekler, kirmizi korona, bir cicek obeginde 8 tek cicek.

H. sussulea Mc Illwraith Range Queensland: 3 cm buyuklugunde mat sari renkli cicekler.

H. sussulea var lutea (Ted Green tarafindan satilmakta): Cicekleri diger varyetelerine gore daha kucuktur, cicek rengi saridan pembeye degisir. Orijini Sulawesi Endonezya'dir.

Paul Shirley'in GPS 8891 olarak kodladigi bir Sulawesi'de bulunmus bir sussulea varyetesi de bulunmaktadir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder