Hoya endauensis (Kiev) - 1989
Kultivasyonda bulunmasi zor olan, bu ender hoya turunun anavatani Malezya'dir. Johor'daki Ulu Endau Nehri'nin yataklarinda yetismektedir. Her zaman golgeli alanlarda bulunur. Bu turu ilk olarak R. Kiev 3 Temmuz 1985 de kesfetmistir. Ikinci kez haziran 1989'da yeniden bulmus ve RK 2746 (UPM) numarasini verip, siniflandirmistir. Kiev, onlara Ulu Endau nehrindeki lokasyonunun ismini vermistir. Burada bu hoya nehir yatagi boyundaki agaclarin uzerine epifik olarak buyumektedir. Bu turu Ulu Endau'da yetisen turler listesine eklemistir (Hepsi Kew Bulteni 1989'da kayitlidir). Bu caba sonucu Malezyadaki Ulu Endau alani, ulusal park yapilmistir.
Pek cok tirmanici kökleri vasitasi ile, agaclarin icinde buyur. Ince ciplak govdeler olusturur. Internodlar (yaprak ciftleri arasindaki govde) arasi mesafe 6-9 cm arasidir. Bunlar yapraklarin altindaki yaprak gozleri tarafindan olusturulur. Besin tasinmasi, bitkinin tabanindaki cok gelismis kok sistemi sayesinde gerceklestirilir. Bitkinin petiole'lari (yaprak sapi) yoktur, sukulent yapidaki yapraklar kendilerini direkt olarak agac govdelerine yapistirirlar. Yapraklar ancak 2 cm uzunlugunda ve 2.5 cm enindedir ve neredeyse yuvarlak yapidadir. Dogal ortamlarinda genellikle bu bitkilere turuncu alg baglanir. Yapraklar, ozellikle de yaprak kenarlarinda olmak uzere, hafif kivrimlidir. Damarlar gorulebilir degildir. Yapraklarin renkleri parlak sarimsi yesil renklidir.
Cicek obeginin sapi 23-45 mm uzunluktadir. Tek ciceklerin saplari oldukca incedir, yaklasik 5-8 mm kalinligina sahiptir. Ciceklerin capi 4mm'dir asagi dogru sarkar ve bir koni olusturur. H. endauensis nadiren ciceklenir. Cicekler mat yesil renklidir ve tabani mor renge kacar. Tac yapraklar iceri donuktur ve disi tuysuz/parlaktir.
Yapraksi karakteri acisindan H. endauensis en yakin olarak H. curtisii'yle iliskilidir. (King & Gamble). O da H.endauensis gibi ince bir tirmanicidir ancak yapraklari biraz daha kucuktur, ucuna dogru yapraklari incelir. H. endauensis'in H. curtisii'den ayrilan yonu ince tuyleri ve ciceklerinin karakteristikleridir. Hoya curtisii'nin her parcasi oldukca tuyludur ve cicek sapi en az 5mm daha uzundur.
Kiev H.endauensis'in ciceklerinin H.lacunosa ciceklerine birebir benzedigini tanimlamistir. Birbirine benzer, asagiya dogru bakan korona sekli ve belirgin sekilde kanatlidir. H. endauensis'in bir farki, endauensisteki tac yapraklar ciplakken, lacunosa da iceriye dogru uzun, halin tuylerle kapli olmasidir. Tabii ki lacunosa'nin yapraklari da farklidir. Genellikle uzunlugu genisliginden fazla ve kenarlari kalincadir. H. endauensis'in cicekleri H.curtisii'nin (7mm) ve H.lacunosa'nin (8mm) ciceklerinden de her zaman daha kucuktur, tac yapraklar 4mm capindadir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder