17 Kasım 2012 Cumartesi

Hoya burtoniae (#4)

Bu hoya nadiren satisa cikan hoyalardanmis. Orijinali Filipinler.

Yapraklari oldukce tuylu yapida. Genc yapraklar morken, yapraklar yetiskin olunca koyu yesil haline gelir. Yapraklarin alti gene mor renklidir.

Cicek demetindeki cicekler birbirinden ayri durur. Cicekler bal gibi kokar. Sarkitici saksilarda oldukce hos durur. Yavas buyuyen bir turdur.

Isik gereksinimleri: Filtreli isik
Sulama gereksinimi: Cok kuru degil ancak iyi drenaj olmali
Ciceklenme: Ilik aylarda

Bu tur, benzerlikleri nedeniyle genellikle DS-70 ile karistirilir. Her iki tur de birbirine cok benzer ve neredeyse ayni tanimlama ozellikleri tasir. Cok iyi gozlemlemeyen saticilar ayni turu iki farkli turmus gibi satabilir cunku fotograflar yalan soyleyebilir.

Bazi asamalarda, her iki tur de kucuk yuvarlak yapida yapraklara sahiptir ancak ileride cok uzun yapraklarla da karsilasacaksiniz. (Kimi zaman 10-12 cm'e ulasan yapraklari gordum). Gene de, ciceklenme olmasa da ikisini birbirinden ayirt etmek kolaydir.

Hoya burtoniae yapraklari son derece koyudur, neredeyse siyahtir - kimi zaman koyu pas kirmizisindan morumsu-kirmizi kenarlara sahip olur. Hoya DS-70 in yapraklari ise, daha acik renkli golgelere sahiptir ve yaprak rengi biraz daha yesil zeytin rengindedir. Ancak bu turun de kimi zaman koyu pas kirmizisi kenarlari olur.

Hoya burtoniae yapraklari, hafifce asagiya dogru donen kenarlari disinda duzdur ve yapragin ortasinda, basindan ucuna dogru cok sig bir uzunlamasina eksen vardir. Hoya DS-70 da iceri kivrik kenarlara sahiptir ancak Hoya burtoniae den daha fazladir. Yapraklar duz degildir. Koseden bakildiginda genellikle ortaya dogru kivrildigi gorulur.

Hoya burtoniae nin gozle gorunur damarlari yoktur ancak DS-70 in damarlari gorunur. Mevcut yapraklar uzerinde gorunur ancak yakindan bakmak gereklidir. Her iki turun yapragi da tuyludur ancak burtoniea'nin tuyleri daha yumusak ve duzgundur. DS-70 in tuyleri ise daha serttir.



Ciceklendikleri zaman, farkliliklar daha belirgindir. Hoya burtoniae daha buyuk ciceklere sahiptir ve kirmizidan cok daha pembe renklidir. Hoya DS-70 ise fark edilebilir derecede daha kucuktur ve pasli sarimsi-kirmizi renklidir.



Her iki tur de, az isik kosullari altinda yaprak altlarini ayni pasli veya morumsu kirmizi renge donusturur. Kirmiziya donusen yaprak altlarinin, isigi yaprakta hapsetmek ve daha sonra yansitirak uzun yagmurlu ve bulutlu zamanlarda, isiktan iki kat faydalanmak icin yaptigi dusunulmektedir. Bu da bitkilerin klorofil uretmek icin daha uzun zamani olmasi demektir. Bir cesit kendini koruma mekanizmasidir.

--
Bu sitede biraz daha hakkinda bilgiler verilmis.

Yapraklar oldukca koyu neredeyse siyahtir, kimi zaman koyu pas kirmizisi veya morumsu-kirmizi kenarlari vardir. Yaprak buyuklukleri 2,5 cm - 12 cm uzunlukta, 3 cm genislikte yumusak ve kadifemsidir. Yapraklar matttir, kimi zaman pas kirmizi kenarlar ve ic yuzeyinin ust kismi kirmizi renkli beneklerle kaplidir.

Az isik altinda, yapraklarin alti pas rengi veya kirmizi renk alir. Bunun nedeninin, kirmizi tabani olan yapraklarin isigi tabaka seklinde hapsettigi ve yansitarak, isiktan iki kere faydalanma istegi oldugu dusunulmektedir.

Cicekleri 1,1 cm capinda, tuylu, keskin sekilde arkaya kivrik ve bitisik petallare sahiptir. Ortalari gul kirmizisidir. Bir sapta 15-20 kucuk cicek bulunur. Tatli bir bal kokusu salarlar.

Sicaklik: Bu hoya cesitli durumlara kolaylikla uyum saglamaktadir. Ancak yine de cok dusuk sicakliklar koklere ve govdeye etki etmektedir. Ortalama sicaklik istegi 18-20 ° C. derecedir.

Isik: Dogrudan olmayan, parlak isik. Gunes tarafindan "kizartilmasi" hoyalari ciceklenme acisindan oldukca tesvik eder.

Sulama: Sulama oldukca dikkat ister. Gunluk spreylenme ve ilik dus sever. Sulamadan sonra bir sure tamamen kurumasina izin verilmelidir. Ciceklenme esnasinda, sulama veya spreylerek havadaki nem oranini iyilestirme tavsiye edilir.

Diger ozellikler: Bakimi zor degildir, koklenmesi kolaydir - yeni baslayanlara tavsiye edilir ve sarkici saksilarda harika gorunur.

International Hoya Association'dan bilgiler:

Hoya burtoniae ender rastlanan bir hoyadir. Hoya tsangii CM Burton 1991 ile ayni tip buyume ozellikleri, cicek sekilleri ve rengine sahiptir. 1991 Fraterna sayisinda, eski isim olarak H. burtoniae tsangii olarak bahsedilmistir. Iki hoyanin benzerligi karisiklik yaratabilir. Hoya burtoniae'nin cicekleri H. tsangii'ye oranla biraz daha buyuktur.

Demetler seklindeki acan cicekler calimsidir, gucluce kivrilir ve petallari bitisiktir. Bir yelpazede 15-20 cicek vardir. Cicekler kirmizi bir koronaya sahip, gul kirmizisi rengindedir. Tamamen actiklarinda guclu bir bal kokusu salarlar. Sarkici olarak buyumekten hoslanirlar. Kolay koklenirler. Bu turun, tamamen yesil yapraklara sahip (pasli gorunum olmayan) bir klonu oldugu soylenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder