15 Ocak 2014 Çarşamba

Hoya sigillatis

Bu hoya'nin anavatani Tenom, Sabah - Borneo (Malezya) olup ilk kez 2004 yilinda yayinlanmistir. Orijinal lokasyonu bilinmemektedir. Ted Green tarafindan bulunmus olup, Hoya littoralis'e ile benzerligi oldugu dusunulmustur. Ancak bu iki tur yaprak sekilleri ve yapragin uzerindeki lekeler ile farklilik gosterirler.

Daha onceleri bu tur Hoya.sp Flecked Leaf ve hasseltii gibi farkli isimlerle satisa cikmistir ancak dogru isimlendirme sigillatis'tir. Sigillatis ismi cok lekeli/cilli anlamina gelmektedir. H. hasseltii baska bir hoya turu olmali.

Hoya sigillatis, tropikal, ince govdesi ile hafif dallanan bir turdur. Ayni gozenekten buyuyen ters yapraklari ve kokleri kolayca goze carpar. Bu tur en iyi sarkici olarak buyur. Yapraklari nispeten kucuktur, boyutlari yaklasik 2,5 - 8 cm uzunlugunda ve 1-1,5 cm genisligindedir. Yaprak sekli eliptik yapidadir. Yapraklar dibinde yuvarlagimsi olurken, uca dogru sivrilir. Duzensiz gorunen damarlari vardir. Yapragi en iyi tanimlayan ozelligi uzerindeki lekelerdir. Yaprak yuzeyinde pek cok gri ciller bulunmaktadir, bunlar oyle fazladir neredeyse tamamini kaplamis olarak sayilabilir. Yapragin alt kismi kirmizimsidir ve burada beneklenme gorulmez. Normalde gri cillerin altindaki yaprak rengi yesil/mavimsi renktedir ancak bu hoya parlak isik altinda yetistirilirse yapraklar hos bir kirmiziya donusur ve harika bir goruntuye kavusur.

Internodlarin capi 2mm ve uzunlugu 8cm dir. Cicekleri geri dogru kivrilmistir, tek bir cicek 8-9 mm capindadir ve her cicek obeginde 20-25 cicek bulunmaktadir. Cicek saplari kalicidir ve bu cicek saplarindan defalarca ciceklenme gerceklesir. Cicek saplari yaklasik 9 cm uzunlugunda ve 1 mm kalinligindadir. Korolla bir cesit seftali turuncusu veya somon sarisi tonunda olup, koronaso sari renge donuktur. Cicekler yaklasik bir hafta kadar dayanmaktadir. Tek ciceklerin saplari (pedicel) 10-24 mm uzunlugunda ve oldukca incedir ve sari renklidir. Ciceklerinin kokusuz oldugu soylense de bazi yetistiriciler hafif karemela kokusu duyduklarini belirtmislerdir. Ayni zamanda pembe cicekleri olan NS 07-039 kodlu, Alas River klonu olan baska bir varyetesi de bulunmaktadir.

Hoya sigillatis Acanthostemma grubu olarak siniflandirilmistir. sigillatus Latince de "pek dikkat cekici" anlamina gelmektedir bu da yapraklarin uzerindeki guzeller guzeli gri beneklere atifta bulunmaktadir. Kimi kolleksiyonerler bu turun zor oldugunu belirtse de, bazi kaynaklarda kolay bakilabilir bir tur olduguna deginilmistir. Kis aylarinda minimum 18 derece sicaklik ister. Normal ve parlak isik altinda guzel buyur. Daha bol isik, daha goze carpici yaprak ustu benekleri ve daha kirmizimsi yapraklara neden olur. Duzenli olarak sulanmalidir. Bulundugu yetistirme ortaminin drenaji iyi olmalidir. Hoya sigillatis kolay ciceklenmeyen bir turdur ve cicege gecirmek sabir ister. Ancak yapraklarinin guzelligi bu kusurunu kapatir.

Bu hoyayi cicege geciren bir kolleksiyoner bakimi icin yazin hafif golgeli parlak isik altinda, kisin ise direkt gunes isigi alan bir yerde yetistirdigini belirtmis. Duzenli olarak suluyormus ancak aralarda topragin azicik kurumasina izin veriyormus. Haftalik olarak seyreltik besin erigi veriyormus. Kullandigi yetistirme ortami orta irilikte ama drenaji yuksek bir karisimmis. Orta hizda buyuyormus, ve aniden hicbir belirti gostermeden ölebiliyormus bitki…

Simdilik bilgiler bu kadar, ben de kendi deneyimlerimi edinmeye baslayabilirim.. Bakalim anlasabilecek miyiz bu tur ile..


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder