14 Ekim 2014 Salı

Hoya serpens

Hoya serpens (Hooker)

Bu hoya ilk kez, 1883 yilinda bulunmus ve 1885 yilinda tanimlanmistir. Bati Hindistan'in serin daglik kesimlerinde, Himalaya bolgelerinde, Nepal'de ve Avustralya (Kvislend) bolgelerinde bulunmaktadir.

Sarkici olarak yetistirilmelidir. Yapraklar kucuk, neredeyse tamamen yuvarlak, 1,5-2 cm uzunlukta ve 1-1,5 cm genislikte, uzeri tuylu ve yer yer gri beneklere sahiptir. Govde boyunca da tuyler bulunur. Yapragin ustu altindan daha koyu yesildir. Diger hoya turlerine gore daha serin ortamlarda buyumekten hoslanir. Serpens ismini agaclarin ve calilarin dallarindan asagi dogru sarkan yogun obekler halinde olmasindan almistir. Yapraklar kucuk ve yuvarlaktir, grimsi yesildir, ve yapragin her iki tarafindaki tuyler yanar doner bir etki verir. Bitki caliliklar uzerinde oldukca yogun bulunur, agac govdelerini bir hali gibi kaplar, ciceklendiginde yapraktan cok ciceklere sahip olabilir. 

Yetistirilmesi en kolay hoyalardan biri degildir ancak eger yetistirmede basarili olursaniz, gercekten sirin otesi ciceklerle odullendirilirsiniz. Ciceklenme taze surgunlerin ucunda gorulur. Tuylu cicekleri duz, yaklasik 1.5 cm, mat yesil/lim yesili korollaya, beyaz koronanin ortasinda hafif pembelige sahiptir. Nektar uretimi cok azdir, belirgin tatli bir kokusu vardir ve ciceklerin omru yaklasik 1 hafta kadardir. Ayni anda acilmis pek cok cicek obegi yoksa koku cok yogun degildir. Bir obekte 20-40 kadar cicek olabilir.

Ciceklenmesi cok kolay gerceklesmez. Ozellikle ev ortamlarinda, ciceklenmeye cok gonullu bir tur degildir. Iyi drenaji olan, nemli hafif bir bilesik icinde olmaktan hoslanir. Spagnum yosunu, perlit (veya vermikulit) ve genel saksi topragi karisimi bu tur icin uygun bir ortam olabilir. Serin seven bu bitki golge veya yari golge bir alanda bulundurulmalidir. Serin iklimi sever, pek cogu serin teraryumlarda iyi gelisir, sicaga ve kuru havaya tahammul edemez. Bulundugu sicaklik 10C nin altina dusmemelidir. Kismi golge veya golge ortamda yetistirilmelidir. Toprak her zaman nemli (vicik vicik islak olmayacak) tutulmalidir. Taze havaya ihtiyac duyar. Dibi havalandirilan duz saksilarda olmayi sever.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder