30 Mart 2015 Pazartesi

Hoya ischnopus

Hoya ischnopus (Schlechter, 1913)

Habitati: Bu hoyanin anavatani Yeni Gine'nin kuzey dogusu, Solomon Adalari'dir.

Tarihcesi: Ilk Hoya ischnopus, Warburg tarafindan 1893 yilinda tanimlanmis, "Englers Botanischen Jahrbuch" dergisinde, Mart 1889'da Kedam'in (Yeni Gine yakinlarindaki) deniz kenarinda ciceklenmis bir bitki bulmus kolleksiyoner FC Hellig'in onuruna Dischidia hellwigii olarak yayinlanmistir. Daha sonra Yeni Ginenin kuzey dogusunda ve Solomon Adalari'nda da bu ture rastlanmistir. Schlachter ilk ciceklenmeyi Mayis 1907'de, deniz seviyesinden 10 metredeki Bulu'daki sahil ormanlarindaki bir agacin uzerinde rastlamistir. Daha sonra ayni yil, Temmuz ayinda deniz seviyesinden 150 metredeki,  Minjienatale'deki Kelel'de yeniden ciceklenmeye rastlamistir. 1908 yilinda deniz seviyesinden 50 ve 100 metre yuksekligindeki Majen Marakum ve Meireka sahillerinde bu turun ciceklerini yeniden gormustur. Agustos 1909 da, Eitape'deki orman agaclarinda bu turun ciceklerinin renkleri yeniden gozune carpmistir.

Schlachter'in notlarinda: "Numuneler toplanip orijinal Dischidia hellwigii Warburg ile karsilatirdigimda, kesinlikle yanilmamistir. Berlin muzesine gore, Warburg bitkiyi acikca tanimlamistir ve ellerinde tamamlanmamis bir dokuman bulunmaktadir. Ulasilabilen bitki orneklerini bendeki numuneler ile karsilastirdigimda, elimdeki bitkinin Warburg'un tanimladigi bitki ile birebir ayni olduguna dair hicbir kuskum kalmamisti. Hoya hellwigii Warburg isimli bir hoya zaten mevcut oldugundan bu ture baska bir isim vermek icin zorlandim."

Tanim: Hoya ischnopus orgu seklinde tirmanan, bu nedenle desteklenmek isteyen, ince govdeli, buyuk oval-kalin parlak yapraklara sahip bir bitkidir. Yaprak yuzeyi parlak yesildir, ag gibi saran damarlar vardir. Her iki yuzeyinde de tuy bulunmaz, puruzsuzdur. Yapraklari kaplumbaganin sirt derisini andirir, kalin dokulu koyu renkli yapraklar, yaprak boyunca mumlu bir goruntuye sahiptir. Yapraklarin uc kismi sivrilir. Yaprak genisligi 1.2-2.5 cm, yaprak uzunlugu 7-10 cm arasinda degisir. Yaprak kenarlari keskin ve duzgundur. Yeni yapraklar renkli cikabilir.

Yuvarlak cicek obeginde cok guzel renkleri olan 20 kadar cicek bulunur. Ciceklerin ana rengi kahverengi-saridir kimi zaman kahve tonu veya somon rengine kacabilir. Alttaki ve ortadaki petaller ciplaktir veya cok hafif tuyludur, kenarlara dogru tuylumsu bir bant vardir ve acik pembe rengine boyali gibidir. Ic korona sari hareli kahve tonudur.

Ciceklerinin cok net bir goruntusu vardir. 5 kollu yildiz seklindeki koronanin rengi parlak saridir, merkezi turuncu-kirmizi renklidir. Her bir cicegin buyuklugu 0.7 - 1 cm arasinda olup, 20-30 cicekten olusan cicek obegi 7-10 cm capindadir. Yapraklar birbirleri uzerine orta derece ustuste binerler ve yapraklarin arasinda cok guzel bir gorunum sergilerler. Hafif ve tatli bir kokulari vardir.

Sicaklik: Iliman iklim hoyasidir. Ortalama 24oC sicakliklarda buyur. Sicaklik yukselmelerine sIk spreyleme yapilip, nemlilik saglanirsa dayanabilir.

Isik: Parlak, suzulmus isik, gun ortasinda golgelik ister. Yapraklari diger turler kadar sukulent olmadigindan gunes altinda kolaylikla yanabilir. Gunde 14-16 saatlik yapay isik altinda mukemmel derecede hizla buyur. Kolay buyuyen bir turdur ancak yapay isik altinda ve cok sicak kosullar altinda ciceklenmez. Cicekleri H. kenejiana ile birebir ayni gorunur ancak yapraklari ve buyume aliskanliklari tamamen farklidir. Hoya kenejiana yapay isik altinda bol ciceklenir ve sicak ortamlardan hoslanirken, Hoya ischnopus soguk havayi sever gorunmektedir. Hatta ciceklenmek icin serin havaya ihtiyac duyar.

Su ihtiyaci: Sulama esnasinda dikkatli olunmalidir. Fazla sulama, kokler uzerinde ölümcül etki yaratabilir. Ayni sekilde fazla kuraklik da kokleri stresi sokar. Toprak her zaman hafif nemli kalmalidir. Spreylenmeyi ve ilik dus altinda yikanmayi sever.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder