20 Temmuz 2013 Cumartesi

Hoya cinnamomifolia var. purpureofusca

Hoya cinnamomifolia var. purpureo-fusca ilk kez 1848 yilinda tanimlanmis, Endonezya-Java kokenli bir hoyadir. Hoya cinnamomifolia'nin kolleksiyonerler arasinda dolasimda oldugu bilinen iki varyetesi vardir. Birisi yesil cicekleri ile bilinen H. cinnamomifolia var cinnamomifolia digeri de mor cicekli olan H. cinnamomifolia var purpureofusca.


H. cinnamomifolia var purpureofusca artik piyasada Hoya purpureo-fusca olarak taninmaktadir. Cesitli kaynaklarda bu turun ismi farkli yazilislarla gecmekte, ornegin, Hoya purpureo-fusco, H. purpureo fusca vs. Ancak 1850 yilinda tanimlanan H. purpurea, cicegi tamamen farkli olarak cizilmis.

Ilk ornek, Ingiliz kolleksiyoncu Thomas Lobb tarafindan Java. Endonezya'dan toplanmis, Mr. Veitch tarafindan Ingiltere'deki enstituye goturulmus ve orada buyutulmus. Eylul 1849 yilinda, yetiskin hale gelip ilk ciceklerini vermis. Kivircik kirmizimsi kahvernegi, koyu kirmizi merkezleri cicekler cicek sapindaki buyuk buketler halinde, bir cicek sapinda 15-20 cicek seklinde bulunur. Ciceklenme genellikle Temmuz'dan Eylul'e kadar gerceklesir. Eger kosullar uygun ise Kasim veya Aralikta yeniden ciceklenir. Cicekler kokuludur ve bal salgilarlar.

Fraterna dergisinin 14/1 (2001) sayisinda, cinnamomifolia purpureo var-fusca D.H. Kloppenburg tarafindan, H. cinnamomilifolia'nin bir alt turu degil, varyetesi (var) olarak tanimlanmis. Bu aciklamasini bitkinin yapraklarinin ve buyume aliskanliklarinin tamamen ayni olmasina, ve cicek yapisinda sadece cok kucuk (minor) farkliliklar olmasina baglamis. Her iki varyete de uzun bogumlar  olusturuyor, her ikisi de yaprak ciflerini kaybetme egilimde ve bitkinin bogumlarini genelikle ciplak ve korumasiz birakmakta. Her iki turun yapraginin dokusu ve ozellikleri ayni.

Soz edilebilir tek farklilik H. cinnamomilifolia'nin corona yuzeyinde ve her iki bitkinin de cicek rengi her zaman farkli. H. fusca purpureo nun anther-wings hatti daha  dusuk ve Pollinarium'lari biraz daha buyuktur. Ancak Kloppenburg'un refere ettigi tum bu farkliliklar, cicek rengi disinda cok azdir. Ve cicek rengi hoyalarda taksonomik olarak farklilik sayilmadigi icin, bu iki hoyayi varyete (Var) olarak kabul eder.

Cesitli kolleksiyonerlerin ortak oldugu bir fikir: Iki varyeteden herhangi birini alirken dikkat edilmelidir, cunku bu iki varyete birbirine karisitirilmaktadir. Daha once de bahsedildigi uzere. iki varyetenin de yaprak yapilari tamamen aynidir. Her ikisinin de genis, uzun damarlari kolayca gorulebilen parlak yapraklari vardir. Ciceklerinin sekil yapisi da birbirinin aynisidir. Aralarindaki tek fark ciceklerinin rengidir.

Bu turun ciceklerinin rengi oyle carpici ki bence her hoya kolleksiyonerinde olmasi gereken turlerden biri. Hayal kirikligina ugramamak icin, bilinen yerlerden alinmasi gereken bir hoya.


Genellikle kolay ve hizli buyuyen, tirmanici bir tur. Genis desteklerle desteklemek, bu tirmanici turun gelisimi icin onemli. Yapraklari buyuk, 11-15 cm uzunlugunda ve 4-6 cm genisligindedir. Yaprak rengi koyu yesildir, ve damarlari belirgindir. Yaprak puruzsuz, parlak ve uzerinde cok az sayida gumusi ciller vardir. Zaman zaman yapraklarda morumsu golgeler olusabiliyor. Bu hoya ile ilgili cok tipik bir ozellik, her bogumdaki bir yapragi sIklIkla dusurmesidir o yuzden, zengin yaprakli bir goruntuye ulasmasi uzun zaman alacaktir demis bir yetistirici. Ve kendi deneyimlerine gore de, hic bir zaman harika gorunumlu hoya olmadigi imis.

Cicekleri mor veya kahverengimsi bir renkte, dis cevresi hafif beyazimsi ve ciceklerin merkezi pembe renkli ve oldukca kokulu imis. Cicek buyukludu yaklasik 2 cm ve her cicek sapinda 15-20 cicek bulunuyormus. Henuz gormek kismet olmadi :) Bir baska kolleksiyoner ise acik ve temiz havadan hoslandigini soylemis.

2009 yilinda aldigim bu tur, halen ciliz ve gercekten de cok da hos olmayan bir goruntude. Henuz ciceklerini de goremedim. Artik yakin takibimde de degil ve henuz yeni kolleksiyonuma katmadim. Katar miyim katmaz miyim zaman gosterecek :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder