21 Temmuz 2013 Pazar

Hoya wibergiae

Turun bulunus yeri, Palawan Adasi-Esterella Selaleleri (Filipinler). Hoya bordenii ile akraba bir tur. Bu tur ismini Isvec'li kolleksiyoner Eva Karin Wiberg'den almis. Hoya wibergiea agaclarin kovuklarinda gelisen epifik turlerden birisi. Genellikle govdeleri ciplak, yapraklari oval ile eliptik arasi ve yaprak uclari sivri. Yaprak buyuklugu: 6,5 - 11 cm uzunluk ve yaklasik 4 cm genislikte. Yapraga bakildiginda sadece orta damar belirgin, yaprak puruzsuz bir yapiya sahip (yani tuylu degil) ve yuzeyde belirgin gumus renkli ciller var. Bendeki bitkinin genc yapraklarin cilleri lila/morumsu bir renk ile basliyor, yaprak yaslandikce cillerin rengi griye donuyor. Yaprak govdeleri kolayca odunsu bir hale gelebiliyor.

isim:  Wibergiae2.jpg
Görüntüleme: 0
Büyüklük:  64,4 KB (Kilobyte)

Gelelim ciceklerine. Cicek sapciginin (pedicel) buyuklugu 1,8 cm uzunlugunda ve 0,1 cm capinda. Rengi acik yesil olup uzerinde pas renkli ciller bulunmakta.

isim:  Pedicel_Peduncle_diagram.jpg
Görüntüleme: 0
Büyüklük:  50,8 KB (Kilobyte)

isim:  Wibergiea3.jpg
Görüntüleme: 0
Büyüklük:  43,6 KB (Kilobyte)

Cicegin tac yapraklari, tuylu, uclari asagi dogru bukuk yildiz seklindedir. Icerisindeki kanatlar elmas sekline benzer. Dis loblarin ucu disariya donuktur. Ciceklerin taci kremsi beyazdan, yesilimsi bir acik sari renge kadar degisebilir. Alt korona kolaylikla farkedilir.

isim:  wibergiae5.jpg
Görüntüleme: 0
Büyüklük:  41,1 KB (Kilobyte)

Cicek obekleri cok buyuk degil, ancak goz dolduriyor bence. Hafif tatlimsi ve taze bir kokusu var. (Koku tarifi konusunda cok kotuyumdur). Yogun ve baygin bir koku degil. Geceleri daha fazla hissediliyor. Cicekleri 10 gun kadar dayaniyor ve bal uretimine rastlamadim. 





Turu ilk arastirdigim zaman istekleri ile ilgili kayda deger bir bilgi bulamadim. Genel anlamda, oyle ozel bor puf noktasi, bir zorlugu olmayan bir tur olarak ifade edilmis ve her hoya gibi bol isiktan hoslandigi belirtilmis sadece. Bir yetistirici, bu turun erken ciceklenen bir tur oldugunu soylemis ki bendeki celigin uzerindeki eski cicek sapi, bana geldikten 4 ay sonra yazin ciceklendi, bu teoriyi dogrularcasina.

Buyume hizi ile ilgili iki farkli gorus var. Bazilari hizli buyuyen bir tur oldugunu soylerken. doger bir kisim yavas gelisen bir tur oldugunu soylemis. Bendeki hoya, oldukca hizli buyuyen bir tur. Ayni anda gelen butun celikler nazlanirken, bu tur hizla surgun ve yaprak cikarmaya devam ediyor. Kis ayinda bile!

Cicekleri H. verticillata'ya benziyormus. Bu tur bende olmadigi icin karsilastirma firsatim olmadi henuz.

Iste Aralik 2012'deki ilk ciceklendiginde bitkinin genel gorunumu:

isim:  wibergiae1.jpg
Görüntüleme: 0
Büyüklük:  136,8 KB (Kilobyte)

Bu da su an itibari ile, yani Temmuz 2013 deki genel gorunumu... Cembere almaya calisirken kuruttugum bir suru surgun ucuna ragmen, ve kis aylarina aldirmaksizin buyumeye devam ederken...



1 yorum:

  1. Bu türe ait teferruatlı bakım ve tanıtım detayı ararken, bu blog la karşılaştım ve dedimki aaaa bizim kaktüs ün çiçeği ve ne çok sevinip mutlu olmuştum. Teferruatlı araştırma Türkçe olarak karşıma çıkmıştı...

    Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil