21 Kasım 2013 Perşembe

Hoya campunalata

Sumatra'ya ozgu bu tur 1826 yilinda Blume tarafindan tanimlanmistir. Ismini ciceklerinin seklinden alir.  Hoya cysiantha ile ayni bitki olup olmadigi konusunda tartismalar vardir ancak iki turun orijinleri farklidir.

Yapraklar, koyu yesil, ince dokulu, ice dogru ice gomuk damarlara sahiptir ve yaprak kenarlarinda hafif gamzeler vardir. Cali seklinde buyur, yaprak boylari 10-13 cm ve genisligi 4-5 cm kadardir.

Canak sekilli cicekleri, bir obek icerisinde 10-15 ayri cicekten olusur. Narenciye kokulu, krem renkli 2 cm buyuklugundeki ciceklerinin arka yuzeyinde pembe/morumsu bir cizgi vardir. Belirgin bir nektar olusumu gozlenmez. Direkt olmayan bol isik ister ve surekli neme ihtiyac duyar. Bu tur icin akilli saksi (selfwaterin pot) onerilir.

Zira dogada yagmur ormanlarinda, kayaliklarin arasinda, agac kutuklerinin icinde, ustunu yagmur ormanlarinin orttugu jungle tabaninda, akarsudan birkac metre otede gelisir. Baska bir yerde bulunmadigi goz onune alinirsa, bu cok yuksek nemlilik ihtiyacinin bir gostergesi olarak dusunulebilir.

Cicekleri acilmis parasutlere benzer. Tirmanici olmayan, cali-tipte bir hoyadir ve hafif nemli topraklardan hoslanir. (Tamamen kurumaktan veya cok islanmaktan hoslanmaz) Ayni zamanda gercekten sicak ve nemli havayi sever. (Gece sicakliklari 15C'nin altina dustugu zaman, olgunlasmis tomurcuklarini dokmeye baslar). Bir kolleksiyoncu ortalama sicakligi 30derece olan bitki serasinda bu bitkinin halinden memnun gelismekte oldugunu ifade etmistir. Eger bu bitki icin yeriniz ve uygun kosullariniz varsa mutlaka kolleksiyonunda olmasi gereken bir turdur.

Kolleksiyoncular bu turun koklenmesinin zor oldugundan bahsetmektedirler. Bir kolleksiyoner bir sonraki sefer, koklendirmek icin, koklendirme akvaryumunda, yumurta kutusu ustune, ilik su seviyesinin hemen uzerinde celigin boylu boyunca yatirilarak deneyeceginden bahsetmistir (bazi gozleri spagnum yosunununa sarilmis sekilde). Genellikle bu sekilde yatirilan celikler hava ve su koklerini delicesine olustururlar. Kolleksiyoncu bu turu bu sekilde celiklemeyi deneyerek, en azindan 1-2 yapragini uzerinde tutmayi basarabilmeyi ummaktadir. Denedigi bir onceki seferlerin 90%'inda, ortamdaki neme ragmen (akvaryum ve spreylemeye ragmen) yapraklar 1 gun icinde kahverengiye donerek ölmüs ve dusmustur. Denemelerde yorulmus olmasina ragmen tum gucunu Maximum Nem icin kullanarak, sansini dondurmeyi deneyecegini soylemektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder