27 Ekim 2012 Cumartesi

Hoya ve Toprak

CLM okumaya basladigimdan beridir, bitkiler ve ihtiyaclarina daha duyarli olmaya basladim... Eve mum cicekleri geldi beni sardi bir telas... Evlerini nasil yapsam diye... Internet derya deniz, oradan bilgileri sungerle emdim, simdi deneme yanilma yoluyla kendimce bir karisim yapacagim. Zavalli hoyalar, benim deneylerime maruz kalarak baslayacak evimdeki ilk gunlerine...

Cesitli uygulamalari unutmamak adina ozetleyecegim kendime. El altinda bulunsun...

Bir sitede der ki (cubits.org)

Hoya cesitlerinin farkli olmasi kadar, Hoya icin toprak cesitleri de o kadar farkliymis ve her hoya yetistiricisinin ayri bir yogurt yiyisi varmis. Herkes kendi degisik karisimini olusturuyormus. Sitede diyorlar ki:

En onemli faktorlerden biri, hizli drene olan bir karisim. Dogadaki pek cok Hoya, epifit (agaclar uzerinde buyuyor.) Kokleri, iki dalin birlestigi catal kisimlarda bulunan yaprak dokuntulerine tutunur. Yagmur yagdiginda, su bu karisimin icinden akar gider. Daha mutlu bitkiler elde etmek icin, biz de dogadaki kosullari taklit etmeliyiz. Evet daha gevsek bir karisim daha cok sulamamiz anlamina gelebilir ama daha saglikli bitkiler elde etmek icin odenmesi gereken kucuk bir bedel bu. 

Tabii ki, karisiminiz yasadiginiz ortamin kosullarina uyum saglamalidir. Eger colde yasiyorsaniz, nemi daha uzun sure tutmak icin karisima bir miktar peat (turba yosunu) eklemek isteyebilirsiniz. Ya da neredeyse gunluk yagis alan bir yerdeyseniz, karisimi daha gevsek tutabilirsiniz.

Pek cok karisim, perlit, agac kabugu malci, orkide sutunlari, curuf, hidroton ve cakil. Benim karisimimda normal saksi icin toprak, perlit ve bol miktarda orkide karisimi var. Hos ve topak topak bir karisim oluyor. Eger elimin altinda orkide karisimi yoksa, o zaman yari-hidroponik sistemlerde kullanilan bir avuc dolusu hidroton, kil-bilyalarina benzer malzemeler kullaniyorum.



Kanadali bir yetistirinin karisimi



Hawai'li bir yetistiricinin karisimi (Ustte malzemeler ayri ayri gorulmekte)

Bir baska sitede (vermonthoyas) ise toprak karisimlarina dair baska tavsiyeler verilmis: 

Topraga parmaginizi batirdiginizda ust kisim kuru, biraz daha iceri gittiginde islak bir tabaka ile karsilasiyorsaniz, bu tip ortamda yetistirdiginiz Hoya'nizi kaybetme riskiniz var demektir. Hoya'larin aslinda diger tropikal bitkilerden cok farki yok.

Hoya lar, gencken oldurmesi cok kolay ancak bir kere gelistiktikten sonra oldurmesi hic de kolay olmayan bitkiler. Yetiskin bitkiler, yapilan hatalara karsi daha affedici oluyor. Karisimlari cok iyi karistirmamissam zaman zaman problemler yasayabiliyorum. Eger toprak karisiminiz cok fazla nem tutuyorsa, islaklik ve serinlik bitkilerinizin koklerinin cabucak curumesine neden olacaktir. 

Icgudulerinize guvenin, eger saksi size cok agir geldi ise belki cok fazla su tutuyordur. Ponza hic kullanmadim ancak kulaga, islaninca agirlasan turf tipi bir malzemeymis gibi geliyor. Nemi bir kac gun tutan, havadar bir karisiminizin olmasi cok onemli. Kucuk perlitler iyi degil. Suyu tutan ama karisimin nefes almasina izin veren daha buyuk parcaciklara ihtiyac var. (1-1,5 cm). Bu nedenle karisimlarinizda ponza yerine perlit kullanmaya calisin. Celikler iyicene gelisene kadar, en iyi sonuclari almak icin ortamin ilik, nemli ve suyu tutan ama hava almaya izin veren bir karisiminiz olmasi onerilir. 

Gene baska bir kaynak (hoyor.net)

Oyle saniyorum hi her yetistiricinin kendine has toprak karisimi var. Mum ciceginizi kosedeki cicekciden aldiginizda muhtemelen cicekciniz, bitkinizi bol isik alan bir yere koymanizi, az gubre vermenizi veya hic vermemenizi ve cok az sulamanizi onerecektir. Ama bu oneriler, hoya kapima geldigi anda biter. Tum hoya turleri nemi sever. Eger bir Hoya bella'yi kendinden sulamali kaba koyar ve duzenli besin verirseniz, hic olmadigi kadar erken ciceklenir. Veya bir Hoya serpens'in kurumasina musade ederseniz, hic beklemediginiz kadar erkenden olebilir. Benim kuralim, kalin yapraklilar daha cok suya ihtiyac duyanlardir ancak ara sira da olsa kurumasina izin verilmelidir. Ince yapraklilar ise duzenli olarak sulanmalidir. Bildigim hicbir hoya altinin islak kalmasindan hoslanmiyor bu nedenle buldugunuz en gozenekli karisimi kullanin. 

Benim formulum 1 olcu perlit veya vermikulit, (Ikincisi bio-degradable dir yani, nispeten kisa zamanda ayrisacaktir), bir olcu en kucuk boyundan genlestirilmis kil, 1 olcu spaghnum veya peat yosunu, 2 olcu normal saksi topragi. (bir onceki secim sphagnum ise, peat de kullanilabilir). Bu karisim hemen hemen cogu hoya icin idealdir. Susuzluga daha hassas hoyalar icin kurumayi onlemek icin daha fazla spaghnum yosunu ilave edilebilir. Benim tercihim normal saksi topragina ilaveten minimum %85 veya daha fazla spaghnum, veya tamamen saf spaghnum kullanmak. Kum bazli topraklardan kacinin cunku cabucak kurur ve cok sertlesir.




 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder