27 Ekim 2012 Cumartesi

Mum Cicegi Yetistirme Puf'leri

Hoya'larla ilgili arastirmalarimdaki notlari arsivlemeye devam... Hoya sp bitkileri yetistirenler icin cesitli kaynaklardan cesitli puf noktalari:

* Ciceklenmeyi tesvik yollarindan biri yuksek potasyum icerikli besin ile sulamak ve yapraklarini spreylemektir. Ancak hoyalarin ciceklenmemesinin ana nedenlerinden biri, cok karanlik ortamda tutulmasidir. Yeni surgunlere dokunulmaktan kacinilmalidir, bu da ciceklenmeyi birkac hafta boyunca erteleyebilir. Hoya'lar koklerin rahatsiz edilmesine karsi duyarlidir. Bu nedenle saksi degisimi yapmadan once koklerin saksiyi iyice sarmasi beklenmelidir. Ayrica koklerin tum saksiyi sarmasi da ciceklenmeyi tetikleyici faktorlerden biridir.

Cicekler, cicek sapi denen bir bolum uzerinde konumlanmistir ve cicek sapi bitkinin uzerinde kalarak yillarca cicek uretir. Bitkiyi budamak ve ciceklenen saplarin uzaklastirilmasi, odunsulasmis bitkiyi canlandirmaya yardim eder ancak ciceklenme gene ertelenebilir. Hoya'lar uc celiklerden, hava koklendirmesi yapilarak veya tohumlarinin toplar toplanmaz ekilmesi ile uretilebilir.

* 8 adimda Hoya bakimi:

1. Adim

Bitkinizi zengin icerikli, iyi drenajli bir topraga dikin. Esit miktarda yosun, 1/2 si vermikulit ve 1/2 si perlit olan karisimi da ekleyerek kendi karisiminizi kendiniz hazirlayin. 4 litreye 1/2 caykasigi kemik unu gubresi olacak sekilde, karisima besin ilave edin.

2. Adim

Bitkinizi evinizin en aydinlik noktasina yerlestirin. Bu bitkiler direkt sabah gunesini sever ancak sicak ogle gunesini tolere edemez. Eger sadece ic ortam aydinlatmasi varsa, gunluk en az 8 - 10 saat isik saglayin.

3. Adim

Gunduz 23 derece geceleri de 15 derece sicaklik, buyume sezonu sirasinda idealdir. Kisin hoya'nizi hafif serinde tutmak baharda ciceklenme gelisimini tesvik eder. 12 - 15 derece arasinda degisen sicaklik idealdir.

4. Adim
Saksinin tabagina cakil taslari koyarak saksiyi yukseltin ve tabagina su koyun. Gunde birkac kez spreyleyin. Bu yil boyunca nemliligi arttiracaktir.

5. Adim
Hoyanizi suya batirarak sulayin. Buyume doneminde yuzeyden 1-1,5 cmlik kismin kurumasina izin verin ve daha sonra sulayin. Sonbahar ve kisin sulaka sikligini azaltin, kimi zaman iki sulama arasinda topragin tamamen kurumasina izin verin. Kuru kis kosullari, baharda ciceklenmeyi tetikler.

6. Adim
Hoya'nizi buyume sezonu boyunca her 6-8 haftada bir 5-10-5 lik besin ile besleyin. Paketteki talimatlara dikkat edin.

7. Adim
Sadece olu ve hasar gormus govdeyi budayin. Yapacaksaniz da islemi ciceklenme tamamlanana kadar yapmayin. Yeni tomurcuklar, eski govdelerde olusur. Bitki ayni sezon icinde iki veya uc kez ciceklenebilir. Eger govde cok uzamissa ve daha kompakt bir goruntu istiyorsaniz. govdeleri gevsekce yelpaze seklinde baglayin.

8. Adim
Hoya bitkinizi, baharda ciceklenme donemi baslamadan once saksisindan kaldirin ve kokleri kontrol edin. Eger sadece birkac yeni kok goruyorsaniz o yil saksi degistirmenize gerek yoktur. Eger kok tuyleri oldukca fazla ise, saksiyi bir numara buyutun. Hoya'lar kokleri kapsamayi sever ve kok sistemini iyice gelistirmeden genellikle ilk yillarinda ciceklenmezler.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder