11 Mart 2014 Salı

Hoya carnosa

Pek cok mum cicegi duskununun cilginliga baslamasina vesile olan cicek.. Meshur mum cicegi, Hoya carnosa… Nineleirn, aile buyuklerinin evinde yer almis ve anilarimiza kazinmis bu kült cicegi tanitmamak olmazdi.. Iste basliyoruz

Hoya carnosa, Hindistan'dan Güney Cin'e, Japonya'nin Guney Adalarindan, Tayvan. Avustralya (Queensland) ve Fiji'ye varan bir yasam alanina sahiptir. Bitkinin ilk tanimlamasinda (1781 Suplement 170), Asclepias carnosa olarak isimlendirilmistir. 1805 yilinda Syndeham Edwards'in fotografi, Curtis Botanik Dergisinde yayinlanmistir. Bu fotograf su anda H.motoskesi (Teijsm&Binn) olarak satilmakta olan hoyaya birerbir benzemektedir. Linnaeus Asclepias carnosa, 1810 yilinda R.Brown tarafindan, Prodomus'ta H.carnosa olarak tanimlanmistir ve o gunden bugune de kultivasyonda yer almaktadir.

H. carnosa'nin synonim (eski) isimleri olarak degerlendirilebilecek pek cok isim ve tanimlama vardir. Tarih boyunca, bitkinin degisik isimlerle ve tanimlarla yayinlanisi:

- Schollia carnosa ( Linnaeus fil) cabinet ex Steudel  dergisi = Cynanchum carnosum ( Linnaeus fil) Hort . ex Decaisne dergisi 1844 ( isim, daha sonra international nomenclature, Makale 34 ile gecersiz kilinmistir)
- H. carnosa var compacta Hort (isim, daha sonra international nomenclature, Makale 32.1c ile gecersiz kilinmistir)
- H. carnosa var marmorata Hort (isim, daha sonra international nomenclature, Makale 32.1c ile gecersiz kilinmistir)
- H. carnosa variegata var de Vries (isim, daha sonra international nomenclature, Makale 32.1c ile gecersiz kilinmistir)
- Stapelia chinensis Loureiro , 1790 yilinca Flora cochinchinensis'de tanimlanmis = Schollia chinensis ( Loureiro ) Jacquin 1811 = H. chinensis ( Loureiro ) Traill 1830

R.Brown 1811'de yaptigi hicbir calismasinda, Jacquin'in onceden yaptigi Schollia crassifolia tanimlamasini bilmiyordu. Kendisinin yaptigi cizimlerden olusan belgeler Eclouges Plantarum Rarium Sayi 6 sy 50 (1811)'de yayinlandi. Cizimler, cicegin her parcasini iceriyordu. 1819 yilinda, Haworth Jacquin'in Scillia crassifolia'si uzerinde calisti. Ve bu turu H.carnosa olarak kabul etmedi ve 1819 yilinda Supplement Plants and Succulenta (sayi 8) dergisinde, H. crassifolia ( Jacquin ) olarak yeniden yayinladi.

1846'da H.variegata (Siebold ex Morren)
1853'de Hort dergisi, Rev Hortical sayfa 277'de H.picta
1855'de Nederländish Kruidh Archif dergisinde, H.motoskesi (Teijsmann & Binnendijk) olarak tanimlandi.

Ayni yil, tüm yazarlar Tuinbow Flora of Hoya dergisinde, daha detayli olarak tanimlamis ve iki sayfa fotograf yayinlamisti. Bu bitkinin daha once Botanik dergisi ve Erlogae'de yayinlanmis hoya ile ayni bitki oldugu asikardi.

1870'de H. carnosa var japonica (Siebold ex Maximowicz)
1989'da H. carnosa var.gushanica (W. Xu); Guihaia Dergisi Sayi 9 (3);  Makale: Fuijan'da yeni bir tür Hoya, sy 199 olarak yayinlandi
1840'da H. rotundifolia (Siebold); Japon Bitkileri katalogunda yayinlandi.

 Bitkinin sürgünleri hafif sukulent yapida, soluk gri, pürüzsüz ve ciplaktir. Bitkideki yeni büyüme oldukca güclüdür. Parlak, koyu yesil yapraklara ve gelisigüzel yerlesmis beyaz beneklere sahiptir.
Cicek tac yapraklari (petal) tüylü ve beyazdir, ama ayni zamanda hafif pembeye kacabilir. Korona kirmizi merkeze sahip beyaz renktedir. Güclü bir kokusu vardir. Cicekler oldukca fazla nektar üretirler.

Hoya carnosa, belki de bakimi en kolay Hoya'dir. Nereye yerlestirirseniz yerlestirin, ister sarilici ister sarkici sekilde olsun her zaman göze carpar.

Hoya carnosa ozel bir sulama, toprak veya besin istemez. Kis aylarinda minimum 12-15 ° C sicaklik dereceleri ile es zamanli olarak susuzluga dayanikliligi muhtesemdir. Eger kis aylarinda bu sekilde bir dinlenmeye maruz birakilmazsa, gelismesi hizli olmayacaktir.

Bu kosullar saglanirsam, cabucak ciceklenir. Cicek yapraklari tozdan arindirilmalidir ayni zamanda topragin cok camurlasmamasina dikkat edilmelidir.

Sadece kökler saksidan asiri derecede tastigi zaman, yeniden saksi degisimi ister

H.carnosa bol miktarda isiga ihtiyac duyar. Yine de ozellikle ogle saatlerinde direkt gunes isigina maruz birakmaktan kacinilmalidir. Aksi halde guzelim yesil yapraklarinda, yaniklar olusur. Cicek saplari koparilmamalidir, cunku bitki bu saplardan defalarca ciceklenecektir.

Hoya carnosa'nin pek cok degisik kultivar cesidi bilinmektedir. Gümüsi cilleri veya altin renkli variagate ozellikteki veya duzensiz kirisik/kivrik yapraklarina atfen sayisiz isimlendirme yapilmistir. Ancak dolasimda, H.carnosa'nin gercek kultivar formlarindan daha fazla isim dolasmaktadir. Ozellikle H.fungii, H.compacta ve H.pubicalyx türleri ile karistirmalar olmaktadir. H.compacta, H.pubicalyx'in H.carnosa'dan bagimsiz tanimlamalari ve iliskilendirilmeleri Hoyaarten dergisinde karsilastirilmistir.

Son yillarda kultivasyondaki en dekoratif türlerden biri bana gore, Hoya carnosa cv Krinkle 8. Yapraklar ve govde, kalin, sukulent yapida, koyu yesil ve parlaktir. Tüm yapraklar ana damar boyunca cukurludur. Krinkle 8'in kultivasyondaki formu orta büyüklükte ciceklenir. Cicekler, kirmizi merkezli ve tamamen beyaz olabilecegi gibi, pembenin degisik tonlarinda da olabilir. H. carnosa cv Krinke 8, ev ortamindaki normal kosullarda sorunsuzca buyur.

Hoya carnosa, kultivar (cv) isimleri, kisa tanimlamalar (kimi synonim, kimi satis isimleri) / Yayinlar ve Satis kataloglari

Hoya carnosa cv Alba / Alba SWC 2 (4) sy 7

H. carnosa cv. Argentea picta = H. carnosa var argentea ayni zamanda H.carnosa cv patended, Silver Princess isimlerini de tasir. Latin isim olan argentea picta kultivarlar icin uluslararasi kodlar tanimlanmadan once verilmistir. / Hoyan dergisi 8 (2) sy 6, SWC 2 (5) sy 10 - Bu kultivarin yapraklari, kenarindaki ince beyaz tabaka ile Hoya cv Tricolor'a benzemektedir.

H. carnosa cv. Bold One = H. carnosa cv. Big One / Hilln Dale serasi katalogu - Genevieve McDonald tarafindan uretilmis bir kultivardir.

H. carnosa cv. Cream One = Genevieve McDonald tarafindan uretilmis bir kultivardir, ayni zamanda H. carnosa cv. Lime Cream ve H. carnosa cv. Lime Green olarak bilinir. / Hilln Dale serasi katalogunda satisa cikmistir.

H. carnosa cv. Darling One = Genevieve McDonald tarafindan uretilmis bir kultivardir.

H. carnosa cv. Convovulaceae = 70'lerde H.carnosa variegata'ya Loyce Andrews tarafindan verilmis isimdir. Kucuk, hafifce kivrik yapraklari vardir. Diger kultivarlar olan H. carnosa cv. Holliana; H.carnosa cv. Marlea ve H. carnosa cv. Divan 'dan ayirt etmek oldukca zordur.

H. carnosa cv. Krimson Queen (H. carnosa var picta,  cv. Rubra ) = parlak, neredeyse beyaz yaprak kenarlari ve yesil yaprak merkezi vardir. H. carnosa cv. Tricolor (s) veya tricolor veya tri -color, ve H.carnosa variegata , H. carnosa variegata Aurea , H. carnosa cv. Picta Aurea olarak da kaydedilmistir. / Fraterna Dergisi 4/4 (1990) sy 15; Hoyan dergisi 2(1), sy 9; Hoyan dergisi 8(1) sy1-6; Hoyan dergisi 15(3) sy 62; Hoyan dergisi 17(1) s 5 ve 7, renkli fotograf Sayi 84 ve 114; Hoya El Kitabi (Hoya Handbook) Kloppenburg / Wayman; SWC 2 (5 ) sy 10, SWC 2 (6 ) Kapak; van Donkelaar ve Hilln Dale Serasi kataloglari. (Not: Bu kultivarda renk her zaman yapragin kenar istikametinde bulunur.)

H. carnosa cv. Exotica; yesil yaprak kenarlari ve krem renkli yaprak merkezine sahiptir. Yeni cikan yapraklar kirmizi renktedir. Yapraklar daha ufaktir ve diger renkli yapraklilara gore daha fazla benege sahiptir.

H. carnosa cv. Suzi Q or H. carnosa cv. Susie Q; cift renkli yapraklara ve kirmizi renkli bir yaprak sapina sahiptir. Yapraklar hafifce kivriktir. / Hoya El Kitabi (Hoya Handbook) Kloppenburg / Wayman Renkli Fotograf sayfa 120

H. carnosa cv. Rubra / SWC 2 (5 ), sy. 10; Hilln Dale Serasi kataloglari. Bu kultivar koyu kirmizi yaprak sapi ve eteklere/govdeye sahiptir. Sari variagate yapraklarinin uzerinde acik renkli minik benekler bulunur ve yaprak kenarlari yesildir. Bu kultivar H. carnosa cv Krimson Princess ve Hoya carnosa cv Picta, H. carnosa cv. Rubra olarak patent almistir. Dolasimda bulunan Krimson Princess kultivari Asklepois dergisi (60) sayfa 10, Asklepois dergisi (66) sy 10, Hoyan dergisi (8) sayfa 1-6, Hoyan dergisi 10 (4) sayfa 79, Hoyan dergisi 15(3) sayfa 62; Hoyan dergisi 16(1) sayfa 12; Hoyan dergisi 17(1) sayfa 5-7, Donkelaar ve Hilln Dale Serasi kataloglarinda yayinlanmistir. (Not: Bu kultivarda renk her zaman merkeze dogru bulunmaktadir.

H. carnosa cv. Green Exotica = H. carnosa cv. Rubra'dan kultive edilmis, sonradan yesile donmus halidir. Loyce Andrews bunu yesil parcalarini keserek H. carnosa cv. Rubra adi altinda satmistir. Hoyan dergisi 4(4) sy90'da yayinlanmistir.

H. carnosa cv. Dimples sale = Ohio'da bir kolleksiyonerin verdigi isimdir. Bu ismi vermesinin baslica nedeni patent ucretlerinden tasarruf etmek istemesi ve ayni zamanda satis rakamlarini arttirmak istemesidir. Bu bitki aslinda H.carnosa cv Krinkle-8'dir. / Hoyan dergisi 5(2) sayfa 49-50; Hoyan dergisi 10(3) sayfa 63, Hoya El Kitabi (Hoya Handbook) Kloppenburg / Wayman Renkli Fotograf sayfa 70

Hoya carnosa cv Krinkle 8 'Variagated' veya Hoya carnosa cv Krinkelt-8 'Variegata' / SWC 2(5) sy 10; Hilln Dale Serasi katalogu

Hoya carnosa cv Little One, H. carnosa cv Little Leaf ve H. carnosa cv Little Star / Hoyan dergisi 10(4) sy 89 - Hepsi Genevieve McDonald tarafindan uretilmistir.

H.carnosa cv Manda's Compacta = Düz, oldukca kalin ve neredeyse yuvarlak yaprakli bir kultivardir.

Hoya carnosa cv Pixie Krinkle = H.carnosa cv Krinkle-8'in minyatur bir versiyonudur.

Hoya carnosa cv Quiescent = Hoya carnosa

H.carnosa cv Snowball = Cicekler buyuk ve pembe renklidir. Isminde anildigi gibi beyaz degillerdir. = H.carnosa cv Snowfire

H.carnosa cv Superba = H.carnosa cv Snowball

H.carnosa cv Sweet One = Genevieve McDonald tarafindan uretilmis, narin, tamemen pembe renkli ciceklere sahip bir kultivardir.

Hoya carnosa cv Verna Jeannette = H.carnosa cv Silver Princess, Lord Cobias'in annesinin ardindan isimlendirilmistir. Ismin patenti alinmamistir. Bu kultivardan Fraterna dergisi 4/4 (1990) sy 15, Hoyan dergisi 8(1) sy 6; SWC 2(5) sy 10'da bahsedilmistir.

Hoya carnosa cv Wilbur Graves = H.motoskei tipinde ama daha genistir, yapraklarda daha bol beyaz ciller gorulur ve yaprak paternleri duzensizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder