18 Mart 2014 Salı

Hoya cembra (Hoya odorata)

Hoya odorata (Schlecter 1906)
Hoya cembra (Kloppenburg 1990)

Ismi konusunda cesitli tartismalar olan bir hoya… Ben kolleksiyonumdaki bu turu her iki sekilde de isimlendirdim. Bugune kadar derledigim bilgilere gore;

Bu kokulu hoyanin anavatani Fipinler. Ilk olarak Merrill tarafindan Ekim 1903 yilinda, Bataan'daki Luzon adasinda, Lamao Nehri ve Mariveles daglari civarlarinda bulunmustur. H.odorata, dalli bir cali formunda buyur, diger hoyalar gibi kivrilmaz. Bitkinin her parcasinda, kirildiginda akan beyaz bir süt bulunur. Yapraklar eliptik, oval sekillidir. Yakklasik 6-8 cm uzunlukta ve 1- 2,5 cm genisliktedir. Yapraklar koyu yesil, tuysuz yapidadir ve ara sira gumus renkli lekeler gorulebilir. Yeni cikan yapraklar, şarap rengidir. Tüm yapraklar ince ve parlaktir. 

Cicek obegi jeotropik (yercekimine karsi) büyür. 4-16 tek cicekten olusan oldukca gevsek cicek obekleri vardir. Korolla capi 20-23 cm'dir ve beyaz renktedir. Sepaller, oblong'dan oval sekle sahiptir, 12 mm uzunlukta ve 6 mm genisliktedir. Cicegin koronasi mat sari-yesilimsidir. Cicekler 10 gun dayanir ve guclu bir limon - bal karisimi koku salgilar. Cicekten fazla sekilde olusan nektar tatlidir.

Hoya odorata bugunlerde dolasimda H.cembra olarak da gecmektedir. Bir ara Amerika'da yanlik etiketlenme ile H.paziae olarak satilmis olsa da, bu yanlis tanimlamadan D. Kloppenburg'un Hoyalarin Dunyasi isimli kitabi sonrasinda vazgecilmistir. Hoya cv Iris Marie'yi andirir ancak H. odorata'nin cicekleri daha buyuktur. 

Carol Noel, dolasimdaki hoyanin sadece H. cembra oldugu, H.odorata'nin dolasimda bulunmadigini dusunmektedir. Filipinlerde, 3 farkli cali seklinde buyuyen hoya turu vardir. H.odorata, H.cembra, H.paziae. Hoya odorata, bu uc cesidin icinde en kucugudur ve yapraklari oval sekildedir. H. paziae ise bu 3 tür icinde en buyuk ve en guclu yapraklara sahip turdur.

Bol isigi sever ancak dogrudan gunesi tolere edemez. Nemden hoslanir, topraginin hafifce nemli kalmasina dikkat edilmelidir. Ancak yine de mecbur kalirsa sicak havalari ve dusuk nemi tolere edebilmektedir. Genelde sicak istegi orta derece olan türlerdendir. 10 dereceden az olmayan sicakliklari kisa sure tolere edebilir, en iyi gelisimi normal oda isisi 20-25 derecede gosterir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder