18 Mart 2014 Salı

Hoya thailandica

Hoya thailandica (Thaithong 2001)

Bu hoyanin anatavatani Tayland'in kuzeyidir. Tayland'a endemik bir bitkidir. Ozellikle Chiang Mai'da denizden 1000 metre yukseklikteki alanlarda yaygin olarak gorulur. Dr. Thaithong ilk ornegi, kuzey Tayland;daki Dou Inthanon daglik bolgesinde, 2000 metre yukseklikte bulmustur. 19 Ocak 2001'de Nordic Journal of Botany dergisinde resimleri ve tanimi yayinlanmistir. Latince ismi thailandica, orijini olan ulke Tayland'i temsilen, Prof. Obchant Thaithong tarafindan verilmistir, H.australis kompleksine ait bir turdur. En yakin akraba oldugu Hoya australis ssp tenuipes'a gore biraz daha sukulent yapidadir. Hoya thailandica'nin kendine has ozellikler, uzun cicek saplari ve cicegi kapison gibi orten kivrik sepalleridir. (Kayik sekildeki sepal buyuklugu ve yaprak saplarinin 6 cm'ye ulasabilen uzunlugu, baska hicbir turde rapor edilmemistir, bu ture ozgu bir ozelliktir.)

Bitki epifiktir ve tirmanici ozellik gosterir. Koyu yesil yapraklari, birbirlerine zit 4-6 cm uzunlugundaki yaprak saplari uzerinde buyur. Yapraklarin buyuklugu, 8-12 cm uzunluk ve 6-8 cm genislige ulasabilir. Yapragin uc noktasinda, hafifce sivrilesir, tabana dogru yuvarlaklasir. Derimsi bir yapiya sahiptir. Yapraklarin her yeri tuysuzdur.

Cicekler 10-15 cicegin bulundugu obekler seklinde acar. Cicek obeginin sapi 4-6 cm ulasabilir ve tamamen ciplaktir. Obekteki her bir cicegin, cicek sapi 2,5-4 cm uzunluktadir. Gemi omurgasina benzeyen, tac yapraklarin ardindan acikca gorulen sepaller 6-8 mm uzunlukta ve 6-7mm genisliktedir, cok kisa tuylerle kaplidirlar. Tüm tac yapragin capi 2cm'dir. Cicekler her zaman beyaz renklidir. Tac yapragin ucu, hafifce oval sekildedir ve ucu cok sivridir. Kenarlar geriye dogru kivrilir. Orta kisimdaki corona kirmizimsi renktedir. Koku tanimlamasinin zor oldugundan bahsedilmistir,  rahatsiz edici olmayan limonumsu ve küflü arasi bir kokuya sahip oldugu soylenmis. Koku yogunlugu fazla olan bu tur ayrica nektar uretmekte ve cicekler 10 gun kadar dayanabilmektedir.


Yaprak Yüzeyi
5 x 9 cm
koyu yesil, tuysuz
hafif belirgin yaprak damarlari


Yaprak Alti
Lime yesili
daha koyu yesil damarlar
tuysuz


Yeni Büyüme
sari-yesil
parlak

Sürgünler
yesil, parlak

4cm buyukluge ulasan, nispeten uzun yaprak saplari

Fazla gunes isigini tolere edemez, kuzey pencereler bu tur icin en uygun alanlardir. Tamamen kurumasina izin verilmemelidir. Toprak her zaman biraz nemli olmalilidir. Serin iklimi seven bir hoya turudur. 10 derecenin altindaki sicakliklara uzun sureler dayanabilir ancak uzun sure 25 derecnin uzerindeki sicakliklarda bulunmaktan hoslanmaz.

Dolasimda iki farkli klonu bulunmaktadir. Kuzey Tayland'dan toplanan klon ile daha guney bolgeden toplanan klon, yapraklarinda farkliliklar gostermektedir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder