11 Mart 2014 Salı

Hoya carnosa

Hoya carnosa yuzlerce hoya turunden biridir. Anavatani dogu Asya ve Avustralya'ya aittir. Botanikci Robert Brown tarafindan 18. yuzyilin sonlarinda yasamis Northumberland Dükü'nün bahcivani Thomas Hoym'un anisina isimlendirilmistir. Brown (1773-1858) Matthew Flinders'in Investigator isimli kesif gemisinde bulunmus ve 18.yy botanik dolasiminda lider bir figur haline gelmistir. Carnosa ismi latince carnosus, yani etli'den gelmektedir.


Cok cekici, mumlu dokudaki sarilici, yaz aylarinda yildiz sekilli pembe-beyaz cicek obekleri acar. Narin cicekler sanki porselenden yapilmis gibi gorunur, bu yuzdendir ki Hoya carnosa'lar ev bitkileri arasinda cok populerdir. Ilk kez hoya cicekleri goren biri, kendisi yapay cicek mi acaba diye dokunmaktan alikoyamaz.






Hoya sarilicisi, uygun destek agac buldugunda, 10 metreye veya daha fazla yukseklige uzayabilir. Buyuklugu 5cm ile 30 cm arasinda degisebilen, sukulent yapida, zit sekilde (simple oposite) dizilmis yapraklari vardir. Bazi yapraklarda gelisiguzel olarak bulunan kucuk gümüsi ciller bulunabilir. Cicekler yelpaze seklindeki cicek obeklerinde belirir ve ana cicek saplarindan defalarca yeniden ciceklenebilir. Her bir cicek pembe-beyaz renkli, yaklasik 1 cm capinda, 5 kalin mumlu tac yapraga (petal) sahiptir. Cicekler yogun ve tatli kokuludur ve bol miktarda nektar uretirler. Tohum kapsulleri uzun, silindir seklindedir ve bukulerek acilarak, her birinin ucunda tuyler bulunan tohumlari, ruzgarda yayilmak uzere serbest birakir.

hoya carnosa seed pods
Yeni buyume, boylari 2 metreye kadar ulasabilen yapraksiz surgun uzantilarindan gerceklesir. Bunlar tam boylarina ulastiginda, surgun govdesi boyunca yapraklar cift olarak cikarlar. Bu buyume sekli, Hoya'lara dogal ortamlarinda yeni buyuyen surgunlerini, yapraklar ile agirlasmadan; dallar arasinda uzun mesafelere ulastirabilme imkani tanir.

Bitki tohumdan veya govde celiklerinden uretilebilir. Bir veya iki cift yaprak iceren bir govde parcasi, nemli kumda veya suda kolayca koklenir. Bitkiler genellikle 4 yasina gelene dek ciceklenmez. Ciceklenme ayni govde uzerinde tekrarlanacagindan, en iyi uygulama ciceklenmenin bitmesinin ardindan cicek saplarini uzerinde birakmak olacaktir.

Hoya carnosa'yi ev bitkisi olarak yetistiren pek cok kisi, bitkinin ozellikle aksamlari daha yogun koku (kimi zaman fazla guclu) salgiladigini kesfetmistir. - oyle ki tek bir bitkiden gelen koku tum evi doldurabilir. Bazilari bu nedenle aksamlari bitkiyi disarida tutmayi tercih ederler.

Oleander ailesinin (kimi zaman milkweed ailesi de denir) tipik bir uyesi olarak, bitki kirildiginda veya hasar gordugunde, yapiskan bir sivi salgilar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder